پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن
آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

تبلیغات
آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن
بیماری شانکر باکتریایی عامل یک نوع باکتری است که قادر است خسارت جبران ناپذیری بر روی قسمت های هوایی درخت مرکبات مانند شاخه و برگ و میوه و خار به وجود آورد.

مقدمه:

شانکر باکتریایی مرکبات یکی از بیماری های مهم مرکبات در دنیا محسوب می شود که در حال حاضر از بیش از 50 کشور جهان گزارش شده است احتمالا منشا این بیماری جنوب شرقی آسیا است که بعدا این بیماری در سایر کشورها منتشر گردیده است. این بیماری برای اولین بار در ایران در سال 1368 از منطقه کنهوج واقع در استان کرمان گزارش شده است و در حال حاضر باغ های مرکبات استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بعضی از شهرستان های استان فارس نیز آلوده به این بیماری است.

عامل یک نوع باکتری است که قادر است خسارت جبران ناپذیری بر روی قسمت های هوایی درخت مرکبات مانند شاخه و برگ و میوه و خار به وجود آورد. این بیماری یک بیماری قرنطینه ای است حساسیت رقم های مختلف مرکبات در برابر بیماری زائی باکتری متفاوت است. ولی خوشبختانه تاکنون فقط روی لیمو ترش گزارش شده است. این بیماری در حال حاضر علاوه بر کشور ایران از کشورهای عمان، عربستان سعودی و هندوستان نیز از روی لیمو ترش گزارش شده است.

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

علائم بیماری شانکر باکتریایی:

شانکر باکتریایی مرکبات می تواند تمام قسمت های هوایی مرکبات مثل شاخه، برگ، میوه و خار مخصوصا زمانی که آن ها جوان هستند را آلوده کند. آلودگی معمولا بسته به شرایط محیط بین 10 تا 21 روز بعد از شروع اولین رشد شاخه و برگ قابل مشاهده است. علائم اولیه بیماری در ابتدا به صورت نقاط ریز سوزن به رنگ زرد کم رنگ در دو طرف سطح برگ های جوان به خصوص سطح زیرین قابل مشاهده است.

این علایم در سطح زیرین برگ 7 روز بعد از آلودگی دیده می شود و سپس در سطح بالایی برگ ظاهر می گردد. زخم ها در ابتدا کمرنگ ولی بعدا به تدریج به رنگ قهوه ای در می آید و همین طور که برگ رشد می کند زخم ها نیز به حالت چوب پنبه ای و اسفنجی در می آید. این زخم ها همین طور که قدیمی می شوند ظاهری برآمده به خود می گیرند و هاله ای زرد رنگ در اطراف زخم دیده می شود. زخم ها در ابتدا دایره ای شکل هستند ولی به تدریج که قدیمی می شوند به حالت غیر منظم و چوب پنبه ای در می آیند.

علائم بر روی شاخه و میوه نیز شبیه علائم بر روی برگ است. زخم های قدیمی به طور مشخص شکلی نامنظم دارند باکتری در زخم های ایجاد شده بر روی ساقه به مدت طولانی تر باقی می ماند. این بیماری در زمانی که شرایط برای آلودگی بسیار مناسب باشد می تواند باعث ریزش برگ و میوه و یا خشک شدن سرشاخه ها شود.

به طور کلی وجه تشخیص بیماری شانکر باکتریایی مرکبات از بیماری های دیگر مرکبات وجود جوش هایی بر روی شاخه، برگ و میوه با هاله زرد در اطراف آن است. زمانی که برگ، ساقه و میوه در مرحله رشد کامل باشند به طور طبیعی به بیماری مقاوم می شوند ولی در صورتی که زخم در سطح این اندام ها ایجاد شود آلودگی اجتناب ناپذیر است.

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

دوره زندگی و انتشار بیماری شانکر:

باکتری عامل بیماری شانکر مرکبات در زخم های ایجاد شده بر روی ساقه، برگ، میوه و سایر اندام های گیاه باقی می ماند و زمانی که رطوبت با زخم ها تماس پیدا نماید مایع آلوده به باکتری می تواند بر روی سایر اندام های گیاهی قرار بگیرد و موجب آلودگی بر روی جوانه های جدید شود. همچنین باران توام با باد عامل اصلی گسترش این بیماری می باشد و به نفوذ باکتری به داخل روزنه ها و زخم هایی که توسط حشرات، خار درخت، شن ها و ... به وجود می آید کمک می کند.

ترشحات باکتری بر روی درخت و جوانه های جدید قرار گرفتند و بدین صورت آلودگی از شاخه به شاخه و درخت به درخت و همچنین باغ به باغ منتقل می شود. علاوه بر این آلودگی در مسافت های نزدیک به وسیله وسایلی مثل جعبه میوه، قیچی و اره و ... صورت می گیرد. آلودگی در مناطق دور به وسیله قطعات گیاهی مثل نهال پایه و پیوندک آلوده، کارگران آلوده، کارتن های میوه آلوده، کامیون های آلوده، لیمو ترش های آلوده که به مظور خشک کردن به مناطق عاری از بیماری برده می شوند، صورت می گیرد.

باکتری ها به طور زنده تا زمان ریزش برگ و میوه در حاشیه زخم ها باقی می مانند. این باکتری ها به تنهایی در خاک به مدت چند روز و بر روی اندام های آلوده مرکبات که در زیر خاک مرطوب پای درخت رفته باشند به مدت چند ماه باقی می ماند. در صورتی که اگر این باکتری ها بر روی بقایای مرکبات و در محیط خشک قرار گیرند قادر هستند چندین سال باقی بمانند. معمولا آلودگی بر روی برگ و ساقه تا 6 هفته بعد از اولین رشد جوانه ها صورت می گیرد و این در حالی است که روی میوه ها تا 90 روز بعد از ریزش گلبرگ ها اتفاق می افتد.

برگ ها، ساقه ها و میوه ها زمانی که به مرحله بلوغ رسیدند نسبت به آلودگی مقاوم می شوند. ابزارهای آلوده که در باغ مورد استفاده قرار می گیرند مثل قیچی، اره و جعبه میوه آلوده می توانند آلودگی را از درختی به درخت دیگر و یا از باغی به باغ دیگر (به خصوص در زمانی که درخت مرطوب می باشد مثل صبح زود یا بعد از بارندگی) منتقل کنند. بعضی از علف های هرز قادرند که میزبان این بیماری باشند. تاکنون گزارش تایید شده ای مبنی بر انتقال بیماری به وسیله بذر به دست نیامده است.

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

کنترل بیماری شانکر:

برای کنترل شانکر باکتریایی مرکبات ممکن است سه حالت زیر وجود داشته باشد:

الف) شانکر به هیچ وجه در آن منطقه دیده نشده است:

  1. در این صورت لازم است پست های قوی قرنطینه ای در ورودی استان ها بر قرار گردد و از ورود نهال و یا پایه و پیوندک آلوده به منطقه جلوگیری کنند.
  2. از نهال های سالم و گواهی شده استفاده شود.
  3. از ورود میوه های آلوده جهت تازه خوری و یا خشک کردن به مناطق غیر آلوده جلوگیری شود.

ب) شانکر وارد منطقه شده است ولی هنوز مستقر نشده است:

  • ردیابی بیماری در کلیه باغات.
  • درخت آلوده بلافاصله در محل خود قطع گردد و سپس آتش زده شود.

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

  • چند ردیف درخت در اطراف درخت آلوده که ظاهرا سالم به نظر می رسد آتش زده شود.
  • چند ردیف درخت در اطراف درخت هایی که آتش زده شده است نیز به وسیله ترکیبات برگ ریز، برگ های آن ها ریخته شود و سپس جمع آوری و در محل خود آتش زده شود. لازم به ذکر است که برگ ریزی باید در هوای خشک صورت گرفته و به دنبال آن با ترکیبات مسی یک بار سمپاشی صورت گیرد.
  • کلیه قطعات درخت شامل نهال، پایه و پیوندک تا شعاع 2 تا 3 کیلومتری نه خارج و نه داخل شود.
  • از انتقال و جا به جایی ادوات و وسایل و افراد از باغ های آلوده به سالم جلوگیری به عمل آید.
  • وسایل باغبانی مورد استفاده در باغ از درختی به درخت دیگر با محلول 5% واتیکس ضدعفونی گردد.

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

ج) شانکر باکتریایی مرکبات وارد منطقه شده و مستقر گردیده است:

در صورتی که علائم شانکر در چندین باغ به فاصله چند کیلومتر دیده شود شانکر در منطقه مستقر گردیده است سپس موارد زیر بایستی انجام گیرد.

  1. احداث بادشکن در اطراف باغ و نهالستان: احداث بادشکن باعث می شود که سرعت انتشار بیماری بسیار کم شود. بادشکن ها تا 10 برابر ارتفاع خودشان سرعت باد را کم می کنند. مثلا اگر ارتفاع خودشان 10 متر باشد اثر آن در کم کردن سرعت باد تا 100 متری آن است. برای کنترل شانکر لازم نیست که بادشکن به صورت انبوه کاشته شود زیرا تمام این اعمال برای این است که حرکت باد از 32 کیلومتر در ساعت کمتر شود. در احداث بادشکن می توان از درخت های مثمر استفاده کرد.
  2. مبارزه با آفت مینوز برگ مرکبات: معمولا مینوز برگ بر روی جوانه های بهاری چندان مشکلی ایجاد نمی کند ولی در روی اولین جوانه های تابستانی خسارت زیادی وارد می کنند که لازم است کنترل شود.
  3. جانشین کردن انواع مقاوم مرکبات مثل نارنگی به جای انواع حساس آن مثل لیمو ترش.
  4. زیر خاک کردن برگ ها و میوه های آلوده ریخته شده در پای درخت به عمق 10 تا 15 سانتی متر و سپس آبیاری درخت برای پوسیده شدن بقایای آلوده گیاهی.
  5. مبارزه شیمیایی با یکی از ترکیبات مسی.

مبارزه شیمیایی با ترکیبات مسی:

ترکیبات مسی یکی از بهترین سمومی است که تاکنون برای مبارزه با شانکر باکتریایی مرکبات شناخته شده است. ترکیبات مسی در پیشگیری از آلودگی درختان به شانکر، حساس ترین زمان آلودگی میوه به شانکر زمانی است که اندازه آن بین 2 تا 3 سانتی متر می باشد.

برنامه سمپاشی باید بر اساس شرایط آب و هوا و حساسیت میزبان تنظیم گردد مثلا برای محافظت از جوانه های بهاری یا مبارزه در زمانی که آب و هوای محیط مرطوب است و یا سمپاشی بر روی انواع حساس مرکبات مثل گریپ فروت یا لیمو ترش و یا سمپاشی بر روی میوه هایی که به صورت تازه خوری استفاده می شوند و نباید بازار پسندی آن پایین بیاید به سمپاشی بیشتری احتیاج دارد و حتی فاصله بین دو سمپاشی باید کمتر در نظر گرفته شود و میزان سم نیز باید حداکثر مجاز در نظر گرفته شود. معمولا تعداد سم پاشی در سال با در نظر گرفتن شرایط ذکر شده بین 3 تا 4 سمپاشی و فاصله بین دو سمپاشی نیز باید 3 تا 4 هفته در نظر گرفته شود.

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی مرکبات و روش مقابله با آن

تبلیغات
برچسب ها
منابع
نویسنده
رویا ولی پور
رویا ولی پور

نا مشخص
مجموع پست ها: 16 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های باغداری
پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
۰ پاسخ
۰ امتیاز
روشن شدن خودبخود هود کن
راهنمای عیب یابی و رفع عیب انواع هود آشپزخانه
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی
فروشگاه