پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
آشنایی با پرورش قارچ دکمه ای
تبلیغات
آشنایی با پرورش قارچ دکمه ای
به طور کلی طرز پرورش قارچ مخصوص به خود آن است و می توان آن را در محیط تاریک پرورش داد و بجز نور مستقیم آفتاب، هر مقدار نور را تحمل می کند. در هر صورت در محل پرورش قارچ علاوه بر آنکه، بایستی تهویه هوا به خوبی انجام گیرد، درجه هوای محیط پرورش نیز باید بین ۱۰ – ۱۵ درجه نگهداری شود. علاوه بر این محل پرورش بایستی کاملا تمیز، قابل شستشو و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتری ها، حشرات و قارچ های مضر باشد.

تاریخچه کشت قارچ های خوراکی در ایران

برای اولین بار کاشت قارچ دکمه ای در سال ۱۳۳۵ در داخل غارهای کن در شمال تهران انجام شد. پس از آن در سال های ۱۳۴۸ تا سال ۱۳۵۸، سه واحد تولید قارچ در تهران، کرج و شهر ری احداث گردید که هم اکنون تنها یکی از آن ها فعال بوده و دیگر واحد ها به علت نبود اسپان یا بذر قارچ تولیدی ندارند. در اواخر سال ۱۳۵۶ تولید بذر قارچ دکمه ای در کشور آغاز شد و در حال حاضر تعداد زیادی واحد های تولید قارچ در تهران، کرج، شهریار، دماوند، اصفهان، شیراز، مشهد، ایلام، تبریز و ارومیه فعالیت می کنند.

ارزش غذایی قارچ خوراکی

قارچ های خوراکی علاوه بر طعم و مزه بسیار مطبوع دارای مواد غذایی و پروتئینی زیادی بوده و همچنین سرشار از ویتامین B (نیاسین، بیوتین، تیامین، اسیدپانتوتنیک، پیروکسیدین، اسید فولیک و کولین)، ویتامین های K ،C و D می باشند. محققین عقیده دارند که قارچ منبع خوبی از املاح قابل جذب از قبیل کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، مس و کرم است. در حقیقت قارچ تمام ترکیبات آمینو اسید اصلی بدن را دارا می باشد.

آشنایی با پرورش قارچ دکمه ای

یکی دیگر از خصوصیات قارچ این است که لیستین موجود در آن قادر است میزان کلسترول خون را در سطح پایین نگه دارد و همچنین غذای حاوی قارچ تازه برای افرادی که دچار بیماری قند و کلسترول هستند، بسیار مفید است. علاوه بر این استفاده از قارچ به علت دارا بودن ترکیبات هیدروکربن و سدیم در سطح بسیار محدود و مقدار کالری بسیار پایین در پیشگیری از چاقی موثر است.


عوامل موثر در تولید و پرورش قارچ خوراکی

عوامل موثر در تولید و پرورش قارچ خوراکی عبارتند از:

  • رطوبت
  • دما
  • تهویه

رطوبت

از مهم ترین عوامل موثر در تولید و پرورش قارچ خوراکی، رطوبت است. قارچ حساسیت فوق العاده زیادی نسبت به رطوبت کم و یا زیاد از خود نشان می دهد. بهترین رطوبت برای پرورش قارچ رطوبت ۹۰ درصد است. در صورت فراهم نشدن رطوبت مطلوب، ابتدا در وسط کلاهک آن فرورفتگی های کوچکی پدیدار شده و سپس تغییراتی در شکل ظاهری قارچ به وجود می آید به این ترتیب همزمان بافت پوششی زیر کلاهک پاره و کلاهک آن باز می شود که این امر از بازار پسندی محصول می کاهد.

دما

دمای محیط کشت می تواند در کمیت و کیفیت قارچ موثر باشد. با تنظیم درجه حرارت محیط می توان فاصله زمانی چین های برداشت قارچ را تنظیم کرد. میزان تاثیر درجه حرارت، روی رشد اندام زایشی قارچ را می توان در دو جمله زیر خلاصه کرد:

  • با افزایش دما (دمای مناسب) رشد قارچ افزایش می یابد.
  • با افزایش دما، چین های بعدی قارچ زودتر ظاهر می شود.

لازم به ذکر است بیشترین محصول قارچ در دمای بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی گراد بدست می آید. خوب است بدانید چنان چه ظاهر شدن قارچ در بستر که اصطلاحاً به آن (موج) می گویند شدید باشد با کاهش دما به ۱۳ تا ۱۴ درجه سانتی گراد می توان شدت ظهور قارچ را کاهش داد. این مسئله موجب می شود با آرامش بیشتر و در طول زمان بیشتری محصول را برداشت کرد.

تهویه

با تهویه مناسب می توان اکسیژن لازم و کافی را جاگزین دی اکسید کربن کرد. همان طور که می دانید در اثر تنفس قارچ ها و همچنین فعل و انفعالات میکرو ارگانیزم های رقیب، مانند باکتری ها و قارچ های پست، دی اکسید کربن تولید می شود. افزایش تراکم دی اکسید کربن را در محیط (هوای بد) می گویند که مقدار آن نباید از ۰.۲ درصد تجاوز کند، زیرا در غیر این صورت باعث به وجود آمدن اندام غیر طبیعی در قارچ می شود. لازم به ذکر است یکی از نشانه های افزایش دی اکسید کربن در محیط، وجود قارچ های با پایه بلند و همچنین قارچ هایی است که به راحتی کلاهک آن باز می شود.

آشنایی با پرورش قارچ دکمه ای

جدول هوای مورد نیاز برای تهویه محیطی به مساحت ۲۰۰ متر مربع

مجموع هوای مورد نیاز برای تهویه محیط ۲۰۰ مترمربع در ساعت در مترمکعب هوای تازه مورد نیاز مترمربع/درساعت/مترمکعب قارچ/مترمربع کیلوگرم

دمای محیط

سانتیگراد

۴۰۰ ۲ ۲ ۱۶
۶۰۰ ۲.۹ ۲ ۱۸
۶۰۰ ۳ ۳ ۱۶
۸۵۰ ۴.۳ ۳ ۱۸
۱۰۰۰ ۵ ۵ ۱۶
۱۲۰۰ ۶ ۵ ۱۷
۱۴۵۰ ۷.۲ ۵ ۱۸
۲۴۰۰ ۱۲ ۶ ۲۰


با داشتن اشتراک ویژه ادامه این آموزش و بسیاری از آموزش های مفید دیگر، برای شما قابل مشاهده است.
جهت دریافت اشتراک ویژه در سایت ثبت نام نمایید یا وارد شوید.
جهت خرید مستقیم این مطلب وارد شوید - ۲۰۰۰ تومان
ورود / عضویت راهنما
تبلیغات
برچسب ها
منابع
نویسنده
مهتاب حمیدی راد
مهتاب حمیدی راد عضو تیم استپ هلپ

در حال حاضر دانشجو رشته مهندسی صنایع می باشم و در زمینه تولید محتوا فعالیت می کنم
مجموع پست ها: 81 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های قارچ
پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
برد جاروبرقی سامسونگ
آشنایی با بُرد های الکترونیکی کنترل سرعت موتور جاروبرقی و اجزای آن
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی
فروشگاه