پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
اصول احداث باغ مرکبات
تبلیغات
اصول احداث باغ مرکبات
در متن حاضر به مهم ترین اصول فنی در احداث باغ مرکبات پرداخته می شود تا تولید کننده گان عزیز از آنها در احداث باغ های جدید بهره مند شده و به این ترتیب بهبودی در مقدار و کیفیت محصول مرکبات کشور حاصل گردد.
  • اصول احداث باغ مرکبات
    • مقدمه
    • انتخاب مکان مناسب
    • ملاحظات اقلیمی
    • درجه حرارت
    • بارندگی
    • رطوبت نسبی
    • باد
  • اصول احداث باغ مرکبات
    • خاک
    • پستی و بلندی زمین
    • عامل اقتصادی
    • طراحی باغ
    • فاصله کاشت
    • کشت متراکم
    • زمان کاشت
    • گونیا کردن زمین
    • گودال برداری
    • خارج کردن نهال از خزانه انتظار
    • هرس نهال قبل از برداشت
    • کاشت نهال
    • آبیاری های اولیه پس از احداث باغ
    • احداث با شکن
    • حفاظت از سرما
    • انتخاب رقم و پایه
    • مدیریت گرده افشانی

مقدمه

رسیدن به تولید پایدار و بهره مندی از محصول فراوان و میوه های مرغوب و بازارپسند مرکبات همچون سایر درختان میوه مستلزم مطالعه ای همه جانبه در مورد نیازهای خاکی و اقلیمی محصول است که البته باید پیش از احداث باغ انجام گرفته و در کنار این بررسی ها نیز لازم است تا کلیه اصول فنی کاشت درخت و مدیریت باغ لحاظ گردد. طولانی بودن عمر اقتصادی باغ های میوه و منجمله باغ های مرکبات به این معناست که وقوع هرگونه اشتباه یا بی دقتی در رعایت این اصول جبران ناپذیر بوده و یا مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی برای باغدار باشد. بر این اساس سعی شده تا در متن حاضر به مهم ترین اصول فنی در احداث باغ مرکبات پرداخته شود تا تولیدکننده گان عزیز از آنها در احداث باغ های جدید بهره مند شده و به این ترتیب بهبودی در مقدار و کیفیت محصول مرکبات کشور حاصل گردد.

انتخاب مکان مناسب

اگر چه رشد درختان مرکبات در طیف وسیعی از شرایط اقلیمی و خاکی امکان پذیر است اما انتخاب محلی که از شرایط آب و هوایی و خاکی و نیز دسترسی به آب، نزدیکی به تسهیلات بسته بندی و فرآوری محصول، قابلیت دسترسی به کارگر و بالاخره هزینه های مربوط به خرید زمین و نهادها برای احداث باغ مناسب باشد. نکته ای کلیدی و بسیار مهم در رسیدن به تولید تجارتی و قابل رقابت در بازار محسوب می شود. بدیهی است که پیش از اقدام به خرید زمین و احداث باغ باید تمامی این موارد به دقت مورد بررسی قرار گرفته باشند. لازم به ذکر است که اگر چه هر یک از این موارد به نوبه خود عاملی محدود کننده در انتخاب محل باغ است اما در حقیقت آنچه که میزان سودمندی یا مزیت اقتصادی تولید مرکبات را در یک ناحیه تعیین می کند همواره ترکیبی از این عوامل است.

اصول احداث باغ مرکبات

ملاحظات اقلیمی

آب و هوا را می توان مهم ترین عامل تعیین کننده در انتخاب محل با درختان میوه و از آن جمله مرکبات دانست زیرا موفقیت باغدار تا حدود زیادی مرهون فراهم بودن ترکیب مناسبی از شرایط اقلیمی خواهد بود. از اینرو باید پیش از هرگونه تصمیم گیری در مورد تعیین محل باغ به بررسی همه جانبه عوامل تشکیل دهنده اقلیم شامل طول و عرض جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، پستی و بلندی زمین و قابلیت عبور هوا در محل مورد نظر پرداخته و آماری دراز مدت از چگونگی وضعیت دما، بارندگی، رطوبت نسبی، باد و تگرگ در منطقه بررسی شود. البته در درون برخی از نواحی که برای تولید مرکبات مناسب تشخیص داده شده اند می توان بخش های کوچک تری یافت که به دلیل حضور وضع خاص اقلیمی امکان پرورش مرکبات را نداشته و یا تنها ارقام خاصی از مرکبات در آنها مقدور است. ذیلا به بررسی اجمالی عوامل اقلیمی در انتخاب محل باغ مرکبات در انتخاب محل باغ مرکبات پرداخته می شود.

درجه حرارت

اگرچه درختان مرکبات فاقد نیاز سرمایی هستند اما در انواع نیمه گرمسیری مرکبات توقف فعالیت های رشد و نموی در زمستان به تولید جوانه گل کمک کرده و گل دهی بهار را موجب می شود. دمای حداقل و حداکثر در هر منطقه، موضوع دیگری است که در انتخاب محل باغ مرکبات باید مد نظر قرار بگیرد. از آنجایی که مرکبات بومی نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری و حساس به سرما هستند بی شک سرما در سطح جهانی عاملی بحرانی برای تعیین محدوده هایی قابل بهره برداری در تولید مرکبات است و لذا محلی که برای احداث باغ مرکبات انتخاب می شود باید عاری از خطر سرمازدگی باشد. دمای حداقلی که درختان مرکبات قادر به تحمل آن باشند بستگی به عواملی شامل نوع رقم و پایه، سلامت گیاه، سن درخت و طول دوره سرمایی و فصل بروز سرما دارد. در آن بخش از نواحی نیمه گرمسیری که یخبندان به صورتی منظم اتفاق می افتد باید اطلاعات دقیق و بلند مدتی از دمای منطقه جمع آوری شده باشد تا معلوم شود که بطور متوسط هر چند سال یک بار یخبندان شدید در منطقه رخ می دهد.

از سوی دیگر و باردهی درخت مرکبات تا حدودی قابل توجهی متاثر از دمای بالای هوا نیز هست بطوری که حداکثر دمای قابل تحمل برای این گروه از محصولات حدود 50 درجه سانتی گراد بوده و رشد درخت تنها در دامنه 14 تا 40 درجه سانتی گراد قابل انجام است. از این لحاظ می توان محدوده 29 تا 32 درجه سانتی گراد بهینه دانست. در هر حال رشد درخت در دمای بالاتر از 40 درجه سانتی گراد محدود شده. اگر کمبود آب نیز وجود داشته باشد شدت خسارت وارده به درخت بسیار بیشتر خواهد شد.

بارندگی

مقدار بارش سالانه و همچنین پراکنش بارندگی از موارد مهم دیگری است که باید در انتخاب محل باغ مرکبات در نظر گرفته و از آن در طراحی سیستم های زهکشی و آبیاری باغ استفاده کرد. مطابق اطلاعات موجود بارندگی سالیانه 1250 تا 1850 میلی متر که پراکنش خوبی نیز داشته باشد می تواند برطرف کننده نیاز این درختان باشد. وقوع بارش های سنگین در دوره گل دهی و تشکیل میوه مرکبات حتی اگر برای مدت کوتاهی نیز باشد بسیار مضر بوده و از طرفی موجبات فرسایش خاک غرقاب محیط ریشه را فراهم می آورد. چنین بارندگی هایی در مرحله قبل از برداشت نیز می تواند سبب افت شدید کیفیت میوه شود.

رطوبت نسبی

مقدار رطوبت نسبی هوا می تواند در کیفیت ظاهری و رنگ میوه مرکبات تاثیر بسزایی داشته باشد. به طور کلی پایین بودن رطوبت نسبی باعث تولید رنگ مطلوبی در پوست میوه شده و از طرف دیگر در صورتی که رطوبت هوا زیاد باشد پوست میوه نازک تر و صاف تر شده و گوشت آن پر آب تر می شود. خشکی هوا بویژه اگر با وزش بادهای گرم همراه باشد موجب تشویق از دست رفتن آب میوه و کندی یا توقیف رشد بخش های رویشی و زایشی درخت می شود. از طرف دیگر بالا بودن رطوبت نسبی هوا می تواند موجب شیوع امراض قارچی و باکتری شده و اگر همراه با افزایش غیر معمول دما نیز باشد، کاهش مرغوبیت بافت میوه را در پی خواهد داشت.

باد

یکی از عوامل محدود کننده در تولید مرکبات عبارت از باد است و لذا باید در انتخاب محل باغ میزان شیوع بادهای خسارت زا را مورد بررسی دقیق قرار داد. در مناطقی که در معرض وزش بادهای مضر برای رشد درخت، باردهی و یا کیفیت میوه مرکبات هستند باید تصمیم گیری برای احداث باغ کاملا حساب شده باشد. بدیهی است در بسیاری از این موارد می توان به شرط آنکه سایر شرایط محیطی برای تولید مرکبات مطلوب باشند با استفاده از باد شکن های مناسب که به خوبی طراحی شده باشند تا حدود زیادی از مضرات این بادها کاست و نسبت به تولید موفقیت آمیز مرکبات اقدام نمود.

اثرات ناشی از باد در رشد و نمو درختان مرکبات بستگی به شدت وزش باد و دمای آن خواهد داشت. هرچه شدت وزش باد در یک منطقه بیشتر باشد احتمال بروز خسارت های ناشی از خراشیدگی میوه ها در اثر سایش آنها به بخش های مختلف درخت بیشتر بوده و در مراحل مختلف رشد میوه و همچنین انبارداری محصول، موجب بروز خسارت های قابل توجهی به باغدار خواهد شد. از طرف دیگر بادهای تند مانع از پرواز زنبورهای عسل شده و سبب کاهش درصد تشکیل میوه خواهد شد. بادهای دائمی با هر شدتی که وزش داشته باشند سبب کج شدن نهال ها و درختان جوان شده و رشد تاج را از حالت معمول خارج خواهند کرد. در چنین مناطقی اگرچه شکل ظاهری درختان بزرگ تر به دلیل مقاومت بیشتری که دارند تغییری نمی کند اما درصد قابل توجهی از میوه ها دچار خراشیدگی پوست خواهند شد که پوسیدگی های بعدی میوه را در پی دارد.

اگر بادهای معمول در منطقه از نوع گرم و خشک باشد حتی اگر سرعت باد کم نیز باشد خسارت های قابل توجهی به بخش های رویشی و همچنین گل ها و میوه های درخت وارد شده و منتج به پژمردگی برگ ها، خشکیدگی سرشاخه های جوان و ریزش تعداد زیادی از گل ها و میوه چه ها می گردد. بادهای سرد ملایم یا شدید نیز زیان های شدیدی را به درخت وارد می آورند زیرا دمای پایین این بادها مانع از رشد معمول درخت شده و حتی می تواند باعث از بین رفتن ارقام حساس و یا درختان جوان شود.


با داشتن اشتراک ویژه ادامه این آموزش و بسیاری از آموزش های مفید دیگر، برای شما قابل مشاهده است.
جهت دریافت اشتراک ویژه در سایت ثبت نام نمایید یا وارد شوید.
راهنما
تبلیغات
برچسب ها
منابع
نویسنده
رویا ولی پور
رویا ولی پور

نا مشخص
مجموع پست ها: 16 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های باغداری
پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی
فروشگاه