پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
اصول پرورش بادمجان
تبلیغات
اصول پرورش بادمجان
بادمجان متعلق به خانواده سیب زمینی می باشد که از زمان های بسیار قدیم در هند کشت می شده است و قبل از اسلام وارد ایران گردیده است. از نظر گیاه شناسی در مناطق گرم و استوایی، یک گیاه چند ساله است ولی در مناطق معتدله و سرد به صورت یک سبزی یک ساله کشت می شود زیرا بوته آن در اثر سرمای زمستان خشک شده و از بین می رود.

    بوته بادمجان قوی تر از گوجه فرنگی است. دارای ساقه قوی، خشن و تا حدودی چوبی است. ارتفاع بوته بین ۰/۶ تا ۱ متر است. برگ ها پهن و کشیده بوده و به طور متناوب روی ساقه قرار دارند و شاید پوشیده از کرک باشند. میوه آن سته و دارای شکل، رنگ و اندازه بسیار متنوع است. شکل میوه ممکن است قلمی و کشیده و یا در برخی از ارقام نظیر بادمجان های دلمه ای، عرض میوه بیشتر از طول آن باشد. میوه بادمجان به رنگ های سیاه، ارغوانی، بنفش، بنفش مایل به سیاه و سفید دیده می شود.

    بادمجان گیاهی خودگشن است و گل ها به رنگ بنفش و گاهی سفید رنگ دیده می شوند. مهم ترین خاصیت این میوه، کم کالری بودن آن است که برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند غذای بسیار خوبی است؛ زیرا دارای ویتامین و مواد معدنی نیز می باشد. بادمجان دارای یک ماده ضد تشنج است که در درمان بیماری صرع اثر بسیار خوبی دارد. بنابراین اشخاصی که تشنج دارند و یا مبتلا به این بیماری می باشند بهتر است از بادمجان استفاده کنند.

    شرایط آب و هوایی بادمجان:

    با توجه به این که بادمجان یک سبزی فصل گرم است در دما های نسبتا بالا رشد خوبی دارد، اما به سرما و یخبندان حساس است. این گیاه در بین سبزیجات خانواده سولاناسه، حساس ترین سبزی به دمای پایین است (دما های کمتر از ۱۶ درجه سانتی گراد می تواند برای آن خسارت بار باشد) بهترین دما در روز ۲۴-29 درجه سانتی گراد و در شب 18-24 درجه سانتی گراد می باشد.

    در زمین های مرطوب و سرد نیز محصول خوبی نمی دهد و به طور کلی به گرما و آفتاب فراوان نیاز دارد شرایط آب و هوایی مناسب برای آن شبیه گوجه فرنگی است ولی بادمجان نسبت به گرما مقاومت بیشتری دارد. در کشت های گلخانه ای و در فصل زمستان، کاهش نور و همچنین کاهش دمای هوا و به ویژه سرد شدن خاک می توانند باعث اختلالاتی نظیر بد شکل شدن میوه ها و ریزش گل ها و غنچه ها گردند.

    اصول پرورش بادمجان

    خاک مطلوب بادمجان:

    بادمجان را در هر خاکی می توان کاشت اما بهترین خاک برای بادمجان خاک های شنی لومی (Sandy Loam) است.

    اصول پرورش بادمجان

    ارقام بادمجان:

    بادمجان دارای ارقام متعددی است که متداول ترین آن ها که در ایران کشت و کار می شوند عبارتند از:

    1. بادمجان قلمی.
    2. بادمجان معمولی یا آمریکایی.
    3. بادمجان دلمه ای یا بادمجان درشت؛ طول دوره رشد آن کوتاه تر از دو نوع قبلی است و برای مناطقی که دوره رشد کوتاه دارند توصیه می شود.

    اصول پرورش بادمجان

    کود مورد استفاده در بادمجان:

    بادمجان احتیاج به کود فراوان دارد. اگر کود دامی موجود باشد حدود ۳۰ تن کود در هکتار با شخم اول به زمین می دهند. در صورتی که کود دامی موجود نباشد، می توان برای تقویت خاک، از کاشت گیاهان خانواده بقولات به عنوان کود سبز قبل از کاشت اقدام نمود. استفاده از کود های کامل ازت، فسفر و پتاسیم باید در برنامه کوددهی و آماده کردن زمین قرار گیرد.

    باید از کود های شیمیایی به مقدار ۵۰ تا ۹۰ کیلو ازت، ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلو فسفر به همین اندازه پتاس برای تقویت زمین استفاده کرد. از طرفی چون این گیاه زمین را برای مدت طولانی اشغال می کند و محصول می دهد لذا مصرف کود های ازته به صورت سرک ۲ تا ۳ نوبت برای آن توصیه می گردد میزان مصرف کود ازته سرک در هر نوبت حدود ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم در هکتار می باشد. اولین نوبت کود ازته سرک ۳ تا ۴ هفته بعد از کاشت در نظر گرفته می شود.

    کاشت و داشت بادمجان:

    کشت آن به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم (نشایی) انجام می گیرد. کشت آن به صورت جوی و پشته ای و فاصله دو ردیف کاشت (عرض پشته تا ۱۲۰ سانتی متر) در نظر گرفته شود. فاصله بوته ها بر روی ردیف ها نیز به ۵۰ - ۶۰ سانتیمتر می رسد. فاصله بین ردیف ها ۶۰ - ۸۰ سانتی متر می باشد. در کشت نشایی، نشاها را در مرحله چهار برگه شدن و به محض مساعد شدن هوا و برطرف شدن سرما به زمین اصلی منتقل می سازند.

    اصول پرورش بادمجان

    مراقبت های لازم پس از کاشت نشاء عبارتند از آبیاری، دفع علف های هرز و سله شکنی. مصرف کود سرک در ۲ تا ۳ نوبت به قوی شدن بوته و تولید محصول بیشتر کمک می کند. هرس و کم کردن مقدار گل ها بعد از تشکیل میوه ها الزامی است در برخی موارد بر روی ساقه اصلی چهار ساقه فرعی را حفظ کرده و بقیه را حذف می نماییم زیرا در غیر این صورت میوه ها کاملا بزرگ نمی شوند میوه بزرگ با کیفیت خوب زمانی به وجود می آید که تعداد میوه روی بوته محدود باشد.

    مهم ترین آفات و بیماری های شایع، کنه، شته، بیماری های قارچی شامل فوزاریوم، آلترناریا و ورتیسلیوم (Verticillium) می باشد برای مبارزه با آن ها نیز، استفاده از بذور ضدعفونی شده کشت شوند، همچنین باید از کاشتن بادمجان در زمینی که قبلا گوجه فرنگی و یا سیب زمینی در آن کشت شده است خودداری کرد. استفاده از مواد بیولوژیک، استفاده از سموم آفت کش ها و قارچ کش های مناسب و کم خطر تحت نظر افراد متخصص و کارشناسان کیلینیک های گیاه پزشکی توصیه می گردد.

    برداشت بادمجان:

    میوه بادمجان معمولا در چند مرحله و به کمک دست برداشت می شود. اگر بخواهیم میوه کیفیت خوراکی خوبی داشته باشد بایستی در مرحله نارس و در حالی که پوست میوه هنوز روشن و براق است یعنی قبل از آن پوست سفت و سخت شده و بذور بزرگ شوند برداشت گردد. میوه پس از رسیدن کامل و پررنگ شدن مدت زیادی روی بوته باقی می ماند بدون آن که زیاد ماندن روی بوته تغییری در کیفیت آن ایجاد کند.

    میوه برداشت شده، کاسبرگ های بزرگ و بعضا قسمتی از ساقه سخت و چوبی را نیز به همراه دارد و چون پوست میوه حساس بوده و به راحتی سوراخ می شود بایستی دقت کرد که به هنگام برداشت و بسته بندی این ساقه سخت و چوبی بدنه میوه های دیگر را خراش ندهد زیرا این امر از کیفیت محصول و بازار پسندی آن می کاهد.

    اصول پرورش بادمجان

    تبلیغات
    برچسب ها
    منابع
    نویسنده
    مهتاب حمیدی راد
    مهتاب حمیدی راد عضو تیم استپ هلپ

    در حال حاضر دانشجو رشته مهندسی صنایع می باشم و در زمینه تولید محتوا فعالیت می کنم
    مجموع پست ها: 81 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
    مطالب مرتبط
    تبلیغات
    سایر آموزش های بادمجان

    پرسش و پاسخ
    ۰ پاسخ
    ۰ امتیاز
    اندروید سیستم ریکاوری
    آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
    ۰ پاسخ
    ۰ امتیاز
    اندروید سیستم ریکاوری
    آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
    سوالتان را بپرسید
    تبلیغات
    محصولات آموزشی
    فروشگاه