پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
بهداشت شیر و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر
بهداشت شیر و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر

بهداشت شیر و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر

تبلیغات
بهداشت شیر و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر
تولید شیر سالم، بهداشتی و با کیفیت، از چند نظر دارای اهمیت می باشد:
1. ارزش غذایی بسیار زیاد.
2. تاثیر بر حفظ سلامت مصرف کنندگان.
3. به لحاظ اقتصادی.

شیر، یک ماده غذایی طبیعی و کامل برای انسان است. اما در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی مربوط به تولید شیر، نه تنها کمبود های غذایی بدن را جبران نمی کند، بلکه ممکن است با ایجاد عفونت، مسمومیت های غذایی، اختلالات گوارشی و یا بیماری های مشترک بین انسان و دام، خسارات و صدمات جبران ناپذیری به بار آورد.

یکی از مهم ترین شاخص ها در تولید شیر سالم، کاهش بار میکروبی شیر تولیدی است. میزان باکتری های موجود در شیر به خصوص باکتری هایی که در دمای حدود 15 تا 40 درجه سانتیگراد رشد می کنند را در اصطلاح، بار میکروبی می گویند. به همین دلیل لازم است با استفاده از روش هایی که گفته خواهد شد، از ورود میکروب به شیر و رشد و تکثیر آن جلوگیری شود.

خصوصیات شیر سالم

شیر سالم با رنگ سفید تا مایل به زرد بسیار کم رنگ است. وزن مخصوص آن 1.028 تا 1.033 و PH آن 6.6 تا 6.8 می باشد. (به میزان بسیاز اندک، اسیدی است)

اگر دام شیرده به بیماری مبتلا شود، ممکن است رنگ شیر تغییر کند یا بدمزه و گاه شور یا تلخ شود. در این صورت، نباید مورد استفاده قرار گیرد. (البته بعضی اوقات بو و مزه شیر منشا تغذیه ای دارد)

بهداشت شیر سالم و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر

درجه بندی شیر بر اساس بار میکروبی

  1. در استاندارد جهانی، شیر درجه یک به شیری گفته می شود که بار میکروبی آن زیر 100.000 تا میکروب در هر میلی لیتر شیر باشد.
  2. شیر درجه دو، شیری است که بار میکروبی آن بین 100.000 تا 500.000 میکروب در هر میلی لیتر باشد.
  3. شیر درجه سه، شیری است که بار میکروبی آن بین 500.000 تا 1.000.000 میکروب در هر میلی لیتر شیر باشد.

معمولا باید از تحویل شیری که بیشتر از یک میلیون بار میکروبی داشته باشد، خودداری شود. لازم است دامداران برای کاهش بار میکروبی شیر تولیدی خود (تا زیر یک میلیون) تلاش نمایند.

بهداشت شیر سالم و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر

بهداشت دام ها قبل از شیر دوشی

از اولین مواردی است که باید برای تولید شیر سالم و بهداشتی مورد نظر قرار گیرد:

  • تهیه بستر مناسب و خشک برای گاوها، به منظور جلوگیری از آلودگی پستان دام به ذرات مختلف مثل مدفوع و ... .
  • در تغذیه، از دادن خوراک های کپک زده و آلوده خودداری شود. (پیشگیری از وجود افلاتوکسین ها و ... در شیر)
  • تامین نور و تهویه مناسب و جایگاه بهداشتی برای گاو ها و مبارزه با حشرات و مگس ها.
  • همکاری دامداران با مراکز دامپزشکی برای آزمایش های دوره ای بیماری های مشترک، مثل سل و بروسلوز و جداسازی دام های بیمار و خارج کردن آن ها از دامداری.
  • کنترل بیماری های پستانی دام ها و دور ریختن شیر دام های مبتلا به ورم پستان.
  • جدا کردن دام هایی که تحت درمان هستند و مخلوط نکردن شیر این دام ها با شیری که قرار است فرآوری و مصرف شود. همچنین جدا کردن شیر گاو های تازه زا (حداقل تا 3 روز بعد از زایش).

نکات بهداشتی در هنگام شیر دوشی

  • شست و شوی کامل دستگاه های شیردوش، وسایل و لوازمی که در شیر دوشی استفاده می شوند، با آب تمیز، مواد شوینده، سود و اسید (ابتدا آب سرد و بعد آب گرم و مواد شوینده).
  • سالم بودن شخص شیر دوش و عدم ابتلا به هرگونه بیماری های واگیر.
  • شست و شوی دست ها با آب تمیز و صابون، قبل از شیر دوشی.
  • شست و شو و خشک کردن سرپستانک های گاو، قبل از شیر دوشی (با حوله یا پارچه تمیز).

بهداشت شیر سالم و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر

  • دور ریختن قطره های اول شیر. بهتر است در ظرف تیره رنگ باشد تا ضمن تخلیه شیر اولیه مجرای پستان (که محل تجمع عوامل میکروبی می باشد)، چنان چه شیر وضعیت غیر طبیعی داشته باشد، مشخص شود.
  • ضدعفونی کردن سرپستانک ها بعد از شیردوشی (چون مجرای پستان تا مدتی بعد از شیر دوشی باز است).
  • مکان شیر دوشی باید بهداشتی، تمیز و روشن، همراه با تهویه مناسب باشد. از دوشیدن دام در مکان های تاریک و پر گرد و غبار خودداری شود.
  • برای ساخت ظروف شیر (بیدون ها) باید از فلزاتی که زنگ نمی زنند (مانند آلومینیوم) استفاده شود.

بهداشت شیر سالم و روش هایی برای کاهش بار میکروبی شیر

نکات بهداشتی بعد از شیر دوشی

  • نگهداری شیر در مکان مناسب، تمیز، خنک و به دور از آلودگی.
  • خنک کردن سریع شیر. با این کار، شیر سالم تر و بار میکروبی کمتر خواهد بود. (لازم است در مدت 2 تا 3 ساعت، شیر به دمای حدود 4 تا 6 رسانده شود).
  • تحویل سریع تر شیر به مراکز جمع آوری یا مراکز تبدیل و فرآوری شیر خام.
  • صاف کردن شیر. ممکن است پس از شیر دوشی موادی مانند گرد و غبار، فضولات دامی و ... وارد شیر شوند، بنابراین لازم است شیر صاف شود.
  • جلوگیری از خوابیدن گاو بلافاصله بعد از دوشش (به دلیل آن که مجرای پستان، حداقل تا نیم ساعت بعد از دوشش باز است). تغذیه و خوراک دادن دام ها را، می توان بعد از دوشش انجام داد.
  • در صورت استفاده از شیر به صورت غیر پاستوریزه، لازم است به مدت 20 دقیقه جوشانیده شود تا میکروب های بیماری زای آن از بین بروند.
  • در صورت تبدیل شیر به پنیر (به صورت سنتی) لازم است پنیر تازه به مدت 45 روز در آب نمک 25 % نگهداری شود تا میکروب های بیماری زای آن از بین بروند.
  • شیر تولیدی در گاوداری های صنعتی، باید به وسیله خودرو های مجهز به تانکر دو جداره استیل و در دمای 4 درجه، به نزدیک ترین مراکز جمع آوری یا فرآوری حمل شود. در صورت نداشتن خودروی مجهز، باید بیدون ها 30 تا 50 لیتری آلومینیومی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین لازم است بیدون ها کاملا پر باشد تا از تکان خوردن شیر در آن ها جلوگیری شود (چون در غیر این صورت، به ترکیبات شیر لطمه وارد می شود).
  • متاسفانه گاهی به جای استفاده از روش های بهداشتی و اصولی برای کاهش بار میکروبی و اسیدیته، از موارد بازدارنده در شیر استفاده می کنند. این مواد ضمن از بین بردن ارزش غذایی شیر، مشکلات زیادی را برای سلامت مصرف کنندگان ایجاد می کنند.
  • توصیه می شود با توجه به راه های شناسایی مواد افزودنی در کارخانه های تحویل و فرآوری شیر و تحویل نگرفتن شیرهایی که دارای مواد افزودنی باشند، موارد ذکر شده به دقت رعایت شود.
  • با تولید شیر سالم، می توان خدمت موثر و مفیدی به جامعه، به خصوص کودکان و کهنسالان نمود.
تبلیغات
برچسب ها
منابع
نویسنده
مهتاب حمیدی راد
مهتاب حمیدی راد عضو تیم استپ هلپ

در حال حاضر دانشجو رشته مهندسی صنایع می باشم و در زمینه تولید محتوا فعالیت می کنم
مجموع پست ها: 81 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های دام
پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
۰ پاسخ
۰ امتیاز
موتور ۱۲ولت بزرگ سشوار
انواع موتور الکتریکی سشوار و طرز کار آن ها
۰ پاسخ
۰ امتیاز
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی