پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
بیماری سفیدک پودری انبه و روش های مبارزه با آن
بیماری سفیدک پودری انبه و روش های مبارزه با آن

بیماری سفیدک پودری انبه و روش های مبارزه با آن

تبلیغات
بیماری سفیدک پودری انبه و روش های مبارزه با آن
انبه یکی از میوه های گرمسیری که از ارزشمندترین محصولات باغی هستند و علاوه بر بازارهای داخلی، در بازارهای خارجی نیز از تقاضای بسیار خوبی برخوردار می باشند. انبه Mangifera indica L از محبوبترین میوه ها در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به شمار می رود و به دلیل کیفیت بسیار عالی میوه آن به سلطان میوه ها (King of fruits) مشهور است.

تاریخچه انبه

در ایران استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان از مناطق عمده کشت و تولید انبه به شمار می روند. سطح زیر کشت انبه در این دو استان بالغ بر 1800 هکتار است. مسئله ریزش گل و عدم تشکیل میوه یکی از مشکلات اساسی انبه کاران جنوب کشور در چند ساله اخیر بوده است.

بررسی های انجام شده نشان داده که بیماری سفیدک پودری یکی از عوامل مهم و موثر در ریزش گل و میوه های جوان انبه می باشد. قارچ عامل بیماری ابتدا در سال 1914 توسط Berthet از برزیل توصیف شد. این قارچ هم اکنون در بیشتر نقاط مهم تولید انبه جهان شناخته شده است. این بیماری در مناطق انبه کاری استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان نیز مشاهده شده است. در این مطلب به منظور آشنایی محققین، مروجان، انبه کاران و سایر علاقه مندان با این بیماری به اختصار علایم بیماری، چرخه زندگی و روش مبارزه با آن بیان شده است.

بیماری سفیدک پودری انبه و روش های مبارزه با آن

عامل بیماری سفیدک پودری انبه

عامل بیماری فرم غیر جنسی قارچ (Oidium mangifra Berthet) می باشد و فرم جنسی آن شناخته نشده است. قارچ مذکور برای بقای خود از سالی به سال دیگر نیاز به تولید فرم جنسی ندارد و می تواند به صورت میسیلیوم درون جوانه های در حال خواب یا به صورت مکینه درون برگ های آلوده از یک فصل به فصل دیگر باقی بماند. کنیدی های قارچ مذکور بدون دیواره، شفاف و بیضی یا تخم مرغی شکل هستند و 43-33 میکرومتر طول و 28-18 میکرومتر عرض دارند.

کنیدی ها به طور معمول به صورت انفرادی روی کنیدی بر تشکیل می شوند و می توانند در غیاب آن نیز جوانه بزنند. بهترین شرایط جهت رشد و نمو قارچ درجه حرارت 31-10 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90-60 درصد می باشد. انبه تنها میزبانی است که برای قارچ شناخته شده است.

علایم بیماری سفیدک پودری

این بیماری به صورت متناوب دیده می شود و ظهور و شدت آلودگی آن تابع شرایط آب و هوایی است. سفیدک پودری انبه یکی از خطرناک ترین بیماری های گل آذین انبه می باشد که می تواند 90-80 درصد محصول را کاهش بدهد. قارچ عامل بیماری، بافت های جوان همه اعضا گیاه را مانند گل آذین، برگ و میوه آلوده می کند. روی سطح نواحی آلوده را گرد سفیدی می پوشاند و در زیر این پوشش سفید رنگ، اندام ها در نهایت قهوه ای گردیده و می میرند.

مقاومت اندام ها با یکدیگر تفاوت دارد به طوری که گلبرگ ها نسبت به کاسبرگ ها مقاوم تر هستند. انشعابات محور اصلی گل آذین در واریته های حساس ممکن است آلوده به پودر سفید رنگ شده و در نهایت سیاه گردند. اما در واریته های مقاوم بخشی از انشعابات فرعی و قسمت انتهایی محور اصلی گل آذین مورد حمله قرار می گیرد. در برگ های جوان اغلب سطح زیرین آن ها و در برخی واریته ها هر دو سطح برگ مورد حمله قرار می گیرد و برگ ها به رنگ ارغوانی یا قهوه ای تیره در می آیند.

خوشه های آلوده در واریته های حساس ممکن است میوه ندهند و یا تعداد کمی میوه تولید کنند که در این صورت میوه ها کوچک و گاهی نارس هستند. در اثر حمله قارچ سطح میوه های جوان ممکن است توسط پودر سفید رنگ پوشیده شود و با رشد میوه اپیدرم آن ها در محل آلودگی ترک خورده و بافت چوبی پنبه ایی تشکیل گردد و میوه ها بعد از اینکه به اندازه نخود شدند، می افتند. برگ های کهنه و میوه های بالغ رسیده قارچ سفیدک پودری خسارت نمی بینند.

چرخه زندگی بیماری سفیدک پودری

سفیدک پودری بیشترین خسارت را در زمان گلدهی و رشد اندام های رویشی جوان در آب و هوای سرد و خشک وارد می سازد. قارچ طی فصولی که بافت جوان وجود ندارد و شرایط محیطی برای رشد آن مناسب نیست روی برگ های قدیمی و درون جوانه ها باقی می ماند و وقتی که شرایط محیط مساعد شد، کنیدیوم ها به داخل بافت های جوان و گل ها نفوذ و آن ها را آلوده می کنند. سپس کنیدیوم ها جوانه زده و لوله تندش تولید می کنند.

لوله های تندش دارای طول متفاوتی هستند که بستگی به رطوبت محیط دارد. میسیلیوم با میزبان تماس حاصل کرده، تولید اپروسوریوم قلاب مانند بر روی مکینه های لوله ای شکل می کند و سپس در کوتیکول دیواره سلولی نفوذ کرده و در داخل اپیدرم تشکیل ساختمان کروی شکل می دهد.

سفیدک پودری انبه

منابع مهم در انتشار بیماری سفیدک پودری

منبع آلودگی اولیه برای شروع بیماری، جوانه های گل و بقایای گل آذین و برگ های آلوده باقی مانده از سال قبل می باشد و منبع ثانویه کنیدیوم های هوازاد هستند. همچنین قارچ می تواند به صورت میسیلیوم در جوانه های در حال خواب و یا به صورت مکینه در برگ های پیر زندگی کند و به این ترتیب آلودگی را از فصلی به فصل دیگر انتقال دهد.

  • استفاده از ارقام مقاوم:

حساسیت ارقام مختلف انبه نسبت به سفیدک پودری متفاوت است. ارقام زیل، کنت و آلفونسو بسیار حساس اند و ارقام گلن، کاریر و هادن نسبتا حساس و ارقام تومی، سنساشن، کنسینگتون نسبت به بیماری سفیدک پودری حساسیت کمتری دارند. با توجه به اینکه منشا بیش از 95 درصد درختان انبه موجود در کشور بذر می باشد به دلیل پدیده تفرق صفات در این روش تکثیر، درختان با حساسیت متفاوت نسبت به این بیماری به وجود می آیند

در بررسی های به عمل آمده در باغات انبه هرمزگان بعضی از درختان در شرایط یکسان هیچ گونه آلودگی به این بیماری نشان ندادند که می توان از این پایه ها در برنامه های اصلاح نژاد انبه استفاده نمود.

  • مبارزه شیمیایی:

محلول پاشی با گوگرد و ترکیبات آن برای کنترل بیماری مناسب است ولی در شرایط هوای گرم و نور شدید باعث وارد آمدن خسارت به برگ، میوه های جوان و یا گل ها می گردد. تعداد زیادی از قارچ کش های جدید موثر بر روی سفیدک های پودری، بر روی سفیدک پودری انبه نیز موثر هستند. دوره گلدهی (در شرایط استان هرمزگان زمان گلدهی ارقام مختلف از اوایل بهمن تا اواسط فروردین ماه می باشد)، حساس ترین مرحله برای آلودگی این بیماری است و آلودگی قبل از مرحله گلدهی و بعد از تشکیل میوه کمتر اتفاق می افتد.

از این رو عملیات سمپاشی برای کنترل بیماری، باید در ابتدای این مرحله و در نهایت تا زمان تشکیل میوه صورت گیرد. قارچ کش دینوکاپ (کاراتان) به میزان یک گرم در هر لیتر آب و یا کالکسین (تری دیمورف) به میزان یک سی سی در هر لیتر آب می تواند به خوبی بیماری را کنترل کند. قارچ کش مانکوزب (به نسبت 2 در هزار) که برای کنترل بیماری آنتراکنوز توصیه شده در پیشگیری از وقوع بیماری سفیدک پودری موثر است اما در آلودگی های شدید موثر نیست.

در طرح مدیریت کنترل آفات و بیماری های انبه که در سال های 1378 و 1377 در هرمزگان انجام گردید، جهت کنترل بیماری سفیدک پودری انبه دو نوبت سمپاشی به شرح زیر انجام شده که به خوبی بیماری را کنترل نمود.

  1. سمپاشی نوبت اول همزمان با تورم جوانه های گل و قبل از ظهور گل آذین (نیمه اول بمهن) با استفاده از قارچ کش دینوکاپ به میزان یک گرم در یک لیتر به منظور کنترل توام بیماری سفیدک پودری انبه و کنه جوانه خوار Eriophys mangifera با توجه به اینکه این قارچ کش خواص کنه کشی دارد.
  2. سمپاشی نوبت دوم با استفاده از قارچ کش تری دیمورف (کالکسین) به میزان یک در هزار به فاصله حدود دو هفته پس از سمپاشی اول. با توجه به خواص گیاه سوزی قارچ کش دینوکاپ برای مرحله دوم سمپاشی به دلیل گرم شدن هوا نباید از این قارچ کش استفاده نمود.
  3. مبارزه بیولوژیک: از ایزوله های باکتری Bacillus licheriforms به عنوان تیمار قبل از برداشت جهت کنترل بیماری استفاده شده است. آزمایشات نشان داده اند که استفاده از Bacillus licheriforms در هر دو روش مبارزه تلفیقی و بیولوژیکی می تواند باعث کاهش ظهور بیماری شود.
تبلیغات
برچسب ها
منابع
نویسنده
مروارید اخوان
مروارید اخوان عضو تیم استپ هلپ

دانشجوی رشته نرم افزار در مقطع لیسانس هستم.در بخش ترجمه فعالیت می کنم.
مجموع پست ها: 75 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های باغداری
پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی
فروشگاه