پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
جلبک دریایی چیست؟ اهمیت و مصارف آن در کجاست؟
جلبک دریایی چیست؟ اهمیت و مصارف آن در کجاست؟

جلبک دریایی چیست؟ اهمیت و مصارف آن در کجاست؟

تبلیغات
جلبک دریایی چیست؟ اهمیت و مصارف آن در کجاست؟
از سری آموزش های بخش کشاورزی این بار مقاله جلبک دریایی چیست؟ اهمیت و مصارف آن در کجاست؟ با هم همراه می شویم تا ضمن آشنایی با این گیاه ارزشمند، با ویژگی ها و موارد مصارف جلبک دریایی در زمینه های مختلف آشنا شویم.

    افزایش روزافزون جمعیت و محدودیت منابع پایه و همچنین تنش های اقلیمی از قبیل خشکسالی ها و از سوی دیگر آلودگی های زیست محیطی حاصل از سرعت روز افزون زندگی مدرن در دو دهه اخیر توجه دوچندان بشر را به طبیعت و ضرورت حفظ و پایداری آن برای نسلهای بعدی جلب نموده است. یکی از مهمترین این مباحث موضوع توجه به منابع غذایی پاک با کمترین فشار بر منابع می باشد.

    جلبک دریایی یکی از این منابع بوده و می توانند به عنوان غذای انسان و در بخش کشاورزی به عنوان علوفه و مکمل غذایی دام و طیور و آبزیان و کود مورد توجه قرار گیرند. این جلبکها همچنین در بخشهای صنعت نیز کاربردهای فراوانی دارند که از جمله می توان به کاربرد آنها در تولید محصولات آرایشی، به عنوان منابع سوختی زیستی و در تصفیه فاضلاب ها اشاره نمود.

    امروزه بهره برداری از جلبک های دریایی ( Macroalgae یا Seaweed ) در بخش های صنعت، کشاورزی، دارویی و غذایی ابعاد بسیار گسترده ای یافته و تکنولوژی های مدرن برای تولید و بهره برداری از جلبک ها در کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان مورد استفاده قرار می گیرد.

    جلبکها از تواناترین گیاهان هستند و قادرند انرژی آینده مورد نیاز بشر را تامین کنند.

    جلبک دریایی

    تخمین زده می شود کل تولید محصولات متنوع جلبکهای دریایی، به لحاظ اهمیتی که در جهان دارند، معادل ۶-۵.۵ میلیارد دلار آمریکا در سال باشد (FAO)، که حدود ۵ میلیارد دلار آمریکا به بخش فرآورده های غذایی و خوراک انسانی اختصاص می یابد و مابقی آن را کود و افزودنی های خوراک دام تشکیل می دهد. استفاده های صنعتی جلبکها نیز حدودا ۸-۵.۷ میلیون تن ( وزن تر جلبک استحصالی از دریا یا پرورشی) در سال می باشد.

    جلبک چیست؟

    جلبکها جزء ساده ترین گیاهان دارای کلروفیل بشمار می آیند. جلبکها به زبان لاتین آلگی یا آلجی، به معنی علف دریایی نامیده می شوند. از خصوصیات مهم آنها نداشتن ریشه، ساقه و برگ است. به چنین ساختار ساده ای تال می گویند. سه تفاوت عمده بین جلبکها و گیاهان عالی وجود دارد. اولا جلبکها فاقد ریشه، ساقه و برگ هستند. ثانیا در اطراف اندامها یا ساختارهای زایشی جلبکها یاخته های محافظ وجود ندارد و ثالثا جنین در جلبکها دیده نمی شود. به منظور رده بندی جلبکها، ویژگی هایی از قبیل ساختار تال، شکل کلروپلاست، انواع مواد ذخیره ای یاخته را در نظر می گیرند. در بعضی از موارد این گیاهان نه تنها ساده نیستند بلکه از بسیاری از جهات پیشرفته، تکامل یافته و دارای ساختار رویشی و زایشی بسیار پیچیده ای هستند. تعاریفی، از جمله نداشتن یاخته های نازا و جنین، لذا ویژگی سادگی درباره همه آنها صادق نیست.

    اهمیت جلبک ها

    جلبکهای دریایی با ایجاد جایگاه مناسبی برای زیست بچه ماهیان، تغذیه و تولید مثل انواع آبزیان از نظر اکولوژیکی بسیار حائز اهمیت بوده و همچنین حدود ۴۰ درصد فتوسنتز دریایی توسط جلبک ها صورت می گیرد، که بدین طریق زنجیره اصلی تولید یا تولید اولیه را تشکیل می دهند.

    جلبک به لحاظ دارا بودن پروتئین، مواد معدنی، ویتامین و اسیدهای چرب امگا سه ارزش تغذیه ای بسیاری دارند. مواد استخراجی جلبک ها نظیر آگار، اسید آلژنیک و کاراگینان اهمیت آنها را دو چندان کرده طوریکه، در صنایع نساجی، کاغذ سازی، رنگ سازی، علوم پزشکی و کشاورزی کاربرد فراوانی دارند. جلبک ها نقش مؤثری در تصفیه بیولوژیک پسابهای مزارع پرورش میگو نیز دارند.

    فراوانی و پراکنش

    بر اساس مطالعات مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، در نمونه برداری های منطقه بین جزر و مدی و زیر جزر و مدی که بصورت فصلی صورت گرفت، نتایج آماری نشان داد که بیشترین فراوانی در فصل پاییز و زمستان به جلبک های قهوه ای ( دو گونه سارگاسوم و سیستوسیرا ) و در اواسط زمستان تا اواخر آن بیشترین تنوع و فراوانی به جلبکهای قرمز مربوط می شود، در حالیکه بیشترین فراوانی جلبک های سبز در فصل بهار می باشد.

    از گونه های مهم جلبک های منطقه سیستان و بلوچستان می توان به گونه های زیر اشاره کرد :

    • جلبک سبز ulva sp
    • جلبکهای قرمز
      • Hypnea sp
      • Botryocladia Leptopoda
      • Halymenia Porphyra formis
      • Sebdenia felabellata
      • Gelidium sp
      • Gelidiella sp
      • Gracilaria sp
    • جلبکهای قهوه ای
      • Sargassum sp
      • Nezimodima sp
      • Padina sp
      • Cystoseria indica

    مصرف جلبک های دریایی در جهان

    برداشت تجاری جلبک ها در ۳۵ کشور جهان از نیمکره شمالی تا جنوبی، در آبهای سرد، معتدل تا تروپیکال صورت می گیرد.

    کشور چین یکی از بزرگترین تولید کنندگان جلبکهای خوراکی در دنیا است که سالانه حدود ۵ میلیون تن برداشت می کند، بطوریکه در سال ۱۹۹۹، برداشت لامیناریای آن حدود ۵.۴ میلیون تن بوده و در حال حاضر نه تنها خود کفا می باشد، بلکه یکی از بزرگترین صادر کننده لامیناریا بشمار می رود.

    جلبک دریایی

    کشورهایی نظیر ژاپن، تایوان، کره و ... نیز مدت طولانی است که در زمینه برداشت از دریا و پرورش فعالیت دارند و هر ساله میلیونها دلار ارز از تولید و صادرات آن بصورت خام یا بصورت عمل آوری شده بدست می آورند.

    امروزه جلبک شناسان در کشورهای مختلف، در کنار تحقیقات زیستی خود دربارۀ جلبکها، به دنبال کشف خواص مفید و روشهای استفاده اقتصادی از آنها هستند.

    تبلیغات
    برچسب ها
    منابع
    نویسنده
    مهران ابن الدین
    مهران ابن الدین عضو تیم استپ هلپ

    دغدغه ایجاد منبع آموزشی که راهگشای بسیاری از مشکلات روزمره مردم و تاثیرگذار در ایجاد و توسعه کسب و کارهای فنی و تجربی باشد، ایده StepHelp و راه اندازی آن را سبب شد. هدفی که هر روز برای بهبود و اثربخشی بهتر آن تلاش می کنم.
    مجموع پست ها: 338 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 5
    مطالب مرتبط
    تبلیغات
    سایر آموزش های کشاورزی
    پرسش و پاسخ
    ۰ پاسخ
    ۰ امتیاز
    نحوه نصب رله چراغ بزرگ ال ٩٠
    آشنایی با دریچه گاز خودرو
    سوالتان را بپرسید
    تبلیغات
    محصولات آموزشی
    فروشگاه