پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]
دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

تبلیغات
دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]
طول عمر شترمرغ بیش از 40 سال می باشد و با توجه به توان ژنتیکی بالا اختلاف دمای بین 30- تا 50 درجه سانتیگراد را در نقاط مختلف کشور تحمل می کند و به خاطر برخورداری از غدد نمکی موجود در مخاط بینی مقاوم به تشنگی و بی آبی در نقاط کویری کشور می باشد و در قسمت سینوس های فکی دارای سیستم خنک کننده ای است که رطوبت دفعی همراه با بازدم را به صورت مایع در آورده و مجددا جذب می نماید.

شترمرغ

شترمرغ دارای بدنی به ارتفاع 220-280 سانتی متر می باشد و به همین سبب بزرگترین پرنده روی زمین لقب گرفته است. شترمرغ نر دارای دمی با پرهای سفید در انتهای بال ها بوده و بقیه بدن از پرهای سیاه تشکیل شده است و بدن پرنده ماده از پرهای قهوه ای پوشیده شده است.

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

طول عمر پرنده بیش از 40 سال می باشد و با توجه به توان ژنتیکی بالا اختلاف دمای بین 30- تا 50 درجه سانتیگراد را در نقاط مختلف کشور تحمل می کند و به خاطر برخورداری از غدد نمکی موجود در مخاط بینی مقاوم به تشنگی و بی آبی در نقاط کویری کشور می باشد و در قسمت سینوس های فکی دارای سیستم خنک کننده ای است که رطوبت دفعی همراه با بازدم را به صورت مایع در آورده و مجددا جذب می نماید.

در فصول جفتگیری ساق پا، اطراف منقار وکناره های چشم پرنده نر، رنگ قرمز به خود می گیرد که از آمادگی برای جفتگیری پرنده می باشد. پرنده نر در 24 ماهگی و پرنده ماده در سن 18 ماهگی به سن بلوغ رسیده ولی سن واقعی تولید مثل آن ها از 24 و 30 ماهگی آغاز می گردد و فصل تولید مثل در ایران از اوایل اسفند ماه شروع و تا آذر ماه ادامه می یابد و در طی این مدت به طور متوسط 50 تا 70 تخم توسط هر پرنده تولید و 70 تا 80 درصد از این تخم ها نطفه دار می باشند.

خوراک شترمرغ تشکیل شده از کنسانتره، علوفه و یونجه می باشد و از افزودنی های موجود، در ابتدای رشد و در دوره تولید باید به آن اضافه نمود. از نظر جیره بندی در بسیاری از نقاط ایران از جیره های آغازین (0-3 ماهه) ،جیره پرورش (3-12 ماهه)، جیره تولید و جیره نگهداری استفاده می شود و در بعضی از مراکز پرورش از 6 جیره متفاوت برای تغذیه استفاده می شود. سیستم پرورش در جهان با سه شیوه باز، نیمه باز و بسته انجام می گیرد و در ایران عمدتا از شیوه بسته 5 قطعه ای ( 2 نر و 3 ماده) استفاده می شود.


تاریخچه پرورش شترمرغ

شترمرغ حیوانی است واسط بین دام و طیور؛ با خصوصیاتی منحصر به فرد که توان سازگاری بالا با شرایط سخت محیطی را داشته و مقاوم به بسیاری از بیماری های موجود در طبیعت می باشد. پیدایش شترمرغ ها به دوره آئوسن 38 تا 65 میلیون سال پیش بر می گردد و از 20 میلیون سال قبل نسل اولیه شترمرغ های امروزی در گستره وسیعی از اسپانیا در غرب اروپا تا کرانه های مدیترانه زندگی می کرده و با گذر از نواحی آسیای صغیر و خاورمیانه تا نواحی گسترده ای از خاور دور را در سیطره خود داشته است.

مصریان باستان از پر شترمرغ به عنوان سمبل عدالت و از تخم آن به عنوان دارو استفاده می کردند و در یونان باستان به عنوان حیوان باربر در ارابه ها از آن استفاده می کردند. در روم باستان به افسران رومی به پاس شجاعت های خاص آنان در مبارزات اجازه نصب پر شترمرغ را به کلاهخود هایشان می دادند و از چربی شترمرغ به عنوان اکسیر قدرت در غذای گلادیاتورها استفاده می شد.

بیشه نشین های بدوی از تخم های خالی شترمرغ برای حمل و نگهداری آب استفاده نموده و در برخی از قبایل عرب از گوشت شکار شتر مرغ به عنوان غذا و از پوست آن به عنوان لباس استفاده می کردند.

در چین قدیم به امپراطور پسر بهشت گفته می شد و به او تخم شترمرغ اهدا می کردند و آشوریان شترمرغ را به عنوان پرنده ای مقدس ستایش می کردند. در سال های نه چندان دور سلحشوران انگلیسی مجبور به استفاده از پرهای شترمرغ در کلاه های خود شدند و کاراگاهان انگلیسی برای ظاهر نمودن اثرانگشت از پر شترمرغ استفاده می کردند.

پرورش شترمرغ با دید اقتصادی از 150 سال قبل در کشور آفریقای جنوبی آغاز و به طور رسمی برای اولین بار در قرن نوزدهم در این کشور اقدام به نگهداری آن در سطح انبوه گردید به طوری که در طی دهه های گذشته دچار مخاطرات و مشکلات بسیاری بعد از اقتصادی کردن و خسارات وارده ناشی از بیماری گردیده ولی در سایه همت و تلاش موفق شدند گسترش و توسعه آن را در بسیاری از کشورهای جهان ادامه دهند.

هم اکنون از محصولات شترمرغ استقبال بی نظیری در اکثر نقاط جهان به عمل آمده و به عنوان منبع جدید پروتئینی با خصوصیات منحصر به فرد خود شناخته شده است در حال حاضر بیش از شصت هزار قطعه شترمرغ در ایالات متحده و بیش از سیصد هزار قطعه از این پرنده در آفریقای جنوبی وجود دارد و بسیاری از کشورهای اروپایی، آفریقایی، آسیایی و آمریکایی به سمت پرورش آن رو آورده و با سرمایه گذاری های کلان خود در این بخش از تولید، در صدد ایجاد جایگاهی مناسب می باشند.


پرورش شترمرغ در ایران

در ایران باستان، نواحی جنوبی این مرز و بوم زادگاه طبیعی شترمرغ بوده و در آن ایام از تخم پرنده و گوشت آن به عنوان منبع غذایی و از پوست تخم برای آشامیدن آب و ... استفاده می شد. در جهان پرورش شترمرغ در آفریقای جنوبی از سال 1860 آغاز گردید و سپس در دیگر نقاط جهان گسترش یافت.

در ایران هم بررسی های مقدماتی از سال 1375 آغاز و از سال 1377 شترمرغ به طور رسمی و به منظور تحقیق و بررسی روی گونه های مختلف آن و امکان سازگاری با مناطق بومی ایران وارد کشور گردید تا بر اساس مطالعه روی اقلیم های مختلف داخلی و شرایط آب و هوایی موجود امکان رشد و نگهداری آن برای پرورش دهندگان فراهم گردد که در بدو ورود با استقبال پرشوری از پرورش دهندگان مواجه گردید و این اشتیاق در مردم بدان حد بود که در کمتر از یک دهه جمعیت آن به بیش از سی هزار قطعه در بیشتر از چهارصد مزرعه برسد.

این روند صعودی کماکان ادامه می یابد به طوری که طبق پیش بینی های به عمل آمده با ادامه این روند امکان رشد آن تا سه برابر آمار موجود در کمتر از سه سال خواهد رسید. برای پرورش شترمرغ مناطق مرکزی و نیمه کویری داخلی به لحاظ شرایط فیزیولوپیک داخلی، رطوبت، نیروی کاری ارزان قیمت و زمین های غیر قابل استفاده مناسب تر از مناطق پر تراکم و زمینهای حاصلخیز کشور می باشد و این پرنده به خاطر مقاومت بالای بدنی در مقابل ناملایمات محیطی و بیماری ها قادر به ادامه زندگی در استان های سردسیر کشور از جمله اردبیل تا مناطق گرمسیر داخلی و جنوبی کشور مثل کرمان و زابل می باشد.


رده بندی علمی شترمرغ

  • سلسله: جانوران.
  • شاخه: طنابداران.
  • رده: پرندگان.
  • راسته: سينه پهنان.
  • تيره شترمرغان.
  • سرده: شترمرغ.
  • گونه: Struthio camelus

در رده بندی جانوری شترمرغ ها متعلق به گروه پرندگان غير پروازی می باشند كه شامل شترمرغ، امو، ره آ، كازواری و كيوی می باشند و انتخاب اسامی بر اساس شكل خاص استخوان پهن سينه اين پرندگان می باشد. بال های شترمرغ كاملا رشد كرده اما برای كارهای ابتدايی و ايجاد تعادل در حين دويدن به كار می رود .شترمرغ دارای دو انگشت بوده و عادت زيادی به دويدن دارد به طوری كه می تواند چهل مايل در ساعت سرعت بگيرد و لگد زدن مهمترين وسيله دفاعی پرنده می باشد و طبق گزارشاتی، بعضی از پرندگان در زمان به خطر افتادن قادر به گاز گرفتن و نوک زدن می باشند.

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

طبقه بندی جانور شناسی

شترمرغ در طبقه پرندگان، راسته سینه پهنان (Ratite) زیر راسته استروتیونی فرم ها، خانواده استروتیونیده، جنس استروتیو و گونه استروتیوکاملوس قرار دارد.

آناتومی شترمرغ

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

نژاد های تجاری شترمرغ

در اهداف تجاری از اصطلاحاتی به نام گردن آبی، گردن قرمز و گردن سیاه (سیاه آفریقایی) استفاده می شود. گردن قرمزها و گردن آبی ها دارای جثه بزرگتر در مقایسه با گردن سیاه ها هستند و از سرعت رشد بالاتری برخوردارند. گردن سیاه ها از نظر جثه کوچک ولی دارای پوست مرغوب تری هستند. از لحاظ کیفیت پر نیز نسبت به دو نژاد دیگر برتر هستند. گردن سیاه ها یا سیاه های آفریقایی بخش اعظم شترمرغ های اهلی شده دنیا را تشکیل می دهند.


محصولات شترمرغ

پر شترمرغ

در مناطق مستعد سالانه پر پرنده دو بار چیده می شود و از هر پرنده بین 1-2 کیلوگرم پر استحصال می گردد. پرهای تهیه شده ناحیه دم و نوک بال ها بزرگتر و مرغوب تر از سایر نقاط بدن می باشند. این پرها درحدود 70 تا 90 سانتیمتر طول و 25 تا 40 سانتیمتر عرض دارند و بهترین پرها مربوط به مناطق خشک و کویری می باشند. پر شترمرغ را سالی یک بار می توان چید و از پرهای آن برای ساخت انواع گوناگون محصولات از جمله گردگیر اتومبیل که شرکت های بزرگ عمده خریداران آن می باشند استفاده کرد.

از پر شترمرغ برای تزئین لباس، کلاه، دکوراسیون، گردگیر در ماشین های صنعتی و مراسم مذهبی استفاده می شود و امروزه بنگاه های تولیدی در سراسر دنیا به دنبال استفاده های بهینه تر از پر شترمرغ در صنایع مصارف روزانه می باشند.

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

گوشت شترمرغ

گوشت پرنده به رنگ قرمز بوده و دارای خواص و مزیت های منحصر به فرد می باشد که از جمله آن ها به تردی گوشت، درصد چربی و کلسترول پایین، غنی بودن از آهن و ویتامین E می توان اشاره کرد. سن گله پرواری بین سنین 12 تا 14 ماهگی بوده و برای کشتار نیز این سنین مناسب می باشد و در سنین بالاتر از آن گوشت حالت تردی خود را کمی از دست داده و به علت افزایش بافت کلاژن در آن کمی سفت می گردد.

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

حدود 50 درصد از وزن بدن را بافت عضلانی تشکیل داده و 33-34 درصد از آن متعلق به عضلات ران ها می باشد که عمده ترین مصرف را به خود اختصاص می دهد و گوشت های سایر مناطق بیشتر مصارف صنعتی خواهند داشت.

امروزه از گوشت شترمرغ به عنوان منبع غنی از آهن و ویتامین E و به لحاظ پایین بودن میزان کلسترول در آن استقبال گسترده ای به خصوص در مناطق شهر نشین و پر ازدحام شهری به عمل آمده و بر کثرت آن افزوده می گردد. گوشت شترمرغ به علت دارا بودن کلسترول و چربی پایین و مشابهت آن در مقایسه با گوشت گوساله مورد استقبال قرار گرفته است.

طی یک بررسی در دانشگاه تگزاس نشان داده شد که میانگین وزن لاشه حدود 57/57 درصد کل وزن پرنده را تشکیل می دهد بنابراین یک شترمرغ 113/5 کیلویی به نظر می رسدحاوی 59 کیلوگرم وزن لاشه باشد.

شرکت های بزرگ دارای کشتارگاه اختصاصی برای شترمرغ بوده و گوشت استحصالی از شترمرغ را تحت نام تجارتی Table ready meats در آریزونای آمریکا عرضه می کنند و ساده ترین راه دسترسی، تهیه خوراک آماده از گوشت شترمرغ می باشد.

شترمرغ با دیدگاه اقتصادی از 150 سال پیش در کشور آفریقای جنوبی آغاز و هم اکنون در کشورهای اسرائیل و آمریکا با همان کیفیت رو به توسعه می باشد. حدودا بین 40000 تا 60000 پرنده در ایالات متحده وجود دارد و پیش بینی تعداد زیادی از تولیدکنندگان بر این است که محصولات آن به طور ناگهانی به بازار مصرف گوشت نفوذ خواهد کرد. از نظر توسعه کار و پیشرفت اقتصادی در آمریکا نیاز به احداث یک کشتارگاه با ظرفیت کشتار 200000 قطعه با تولید و پرورش 250000 جفت مولد امکان پذیر خواهد بود.

چرم شترمرغ

چرم شترمرغ یک محصول رایج در ساخت پوتین، لباس و رویه مبل می باشد. چرم یک شترمرغ بالغ حدود 14 فوت مربع اندازه دارد و از یک ورق چرم تعداد 3 جفت چکمه می توان تولید کرد در تگزاس سفارشات زیادی به کمپانی های پوست شترمرغ می رسد و یک کارخانه بزرگ تولید پوتین از چرم شترمرغ وجود دارد.

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]


تولید مثل شترمرغ

زمان تولیدمثل در شترمرغ ها بین سنین 2 تا 3 سالگی است و ماده ها زودتر از نرها به این مرحله می رسند و سن رسیدن به بلوغ جنسی در بین نژاد های مختلف با هم فرق می کند. ماده های بالغ در فصل جفتگیری رفتار متواضعانه ای از خود نشان داده و اعلام آمادگی می کنند به طوری که با انجام یک سری رقص ها، انتشار صداهای خاص و حرکات موزون باعث جذب جنس مخالف می شوند و با نزدیک شدن جنس نر کمر را خم و بال ها را سیخ نموده تا ضمن آمادگی نزدیکی انجام گیرد.

شترمرغ های نر نیز یک سری از رنگ ها را در فصل تولید مثل به خود می گیرند. شیوه تولید مثل در شترمرغ به صورت یک مرحله ای (monogamous) یا چند مرحله ای (polygamous) می باشد و در انتخاب جفت برای مولدین آزاد می باشند و محل اسکان هر جفت در کنار هم و یا به صورت جداگانه می باشد.

در زمان تخمگذاری جنس نر لانه ای به صورت گودال عریض در زمین حفر کرده و یک حالت مهاجم به خود می گیرد تا بتواند از خانه و قلمرو خود دفاع کند در این فصل هر دو جنس نر و ماده داخل لانه ایجاد شده می نشینند.

فصل تخم گذاری برای شترمرغ ها از اوایل بهار شروع و تا اواخر پاییز ادامه می یابد و معمولا هر 2-3 روز یک تخم می گذارد به طوری که نوسان تولید بین 30-90 تخم توسط هر ماده متغیر بوده و به طورمتوسط 35-55 تخم تولید می کنند.


تغذیه شترمرغ

شترمرغ پرنده ای تک معده ای و گیاهخوار می باشد و برای خوردن غذا با رغبت و انگیزه بالا اقدام نموده که بسیار مهم و حیاتی برای پرنده می باشد. در تنظیم جیره غذایی شترمرغ ها چنانچه از کنجاله تخم پنبه استفاده شده باشد، سموم گوسیپول پنبه موجود در کنجاله را نباید از نظر دور داشت.

میزان نمک موجود در جیره نباید از 0/5 درصد افزایش یابد و برای رفع نیاز آب بدن، آب تمیز و قابل دسترس به مقدار آزاد باید در دسترس پرنده قرار گیرد. میزان آب مورد نیاز شترمرغ مشابه با سایر حیوانات مناطق حاره و بیابانی از قبیل بز کوهی و شتر می باشد علیرغم اینکه در میزان جیره آب مصرفی بین آن ها تفاوت هایی دیده می شود و نسبت بین مصرف ماده خشک غذا با آب به نسبت 2 به 3 می باشد.

ترکیب جیره غذایی شترمرغ مشابه با آهو می باشد هر چند در این پرنده تفاوت هایی از نظر خوردن بعضی از سنگ های سیلیسی با پستانداران که اجازه خوردن آن را ندارند دیده می شود بنابراین نگهداری شترمرغ ها به صورت گله ای می تواند یک مزیت محسوب گردد.


بیماری شترمرغ

شترمرغ حیوانی است مقاوم به بسیاری از بیماری ها که در اثر تماس با این بیماری ها تا مدتی مقاومت می نماید ولی در عین حال در صورت عدم رعایت موازین بهداشتی مستعد ابتلا به بسیاری از بیماری های ویروسی، باکتریایی، قارچی، انگلی و غیره خواهد بود و به علت توان فزاینده پرنده در طول دوره رشد و پرورش، احتیاج زیاد به بسیاری از عناصر عالی و معدنی دارد تا حیوان دچار کمبود های متابولیک و سایر موارد در این زمینه نگردد.

دوره آموزشی پرورش اصولی شترمرغ [دانستنی های عمومی]

تاکنون بیش از چهارده بیماری مشترک با طیور، دوازده بیماری مشترک با انسان، هشت بیماری مشترک با گاو، هفت بیماری مشترک با گوسفند و یک بیماری مشترک با اسب در شترمرغ گزارش شده است. بیماری های مختلفی که در شترمرغ از سال های گذشته تاکنون درکشور مشاهده گردیده اند به شرح زیر می باشد:

  • آنتریت عفونی وکازئوز.
  • برونشیت.
  • آنتراکس.
  • آسپرژیلوزیس.
  • آنسفا لومیلیت.
  • نیوکاسل.
  • آنتروتوکسمی.
  • تریکومونیازیس.
  • کلی سپتی سمی.
  • پیکا و انواع انباشتگی ها.
  • کانی با لیسم.
  • سی آردی کلی.
  • آنفلوانزا.
  • آسیت.
  • عفونت کیسه زرده و بند ناف.
  • پیچش انگشت.
  • انحراف ساق پا.
  • صدمات و شکستگی های ناشی از تصادف و جنگ بین پرنده ها.
تبلیغات
برچسب ها
نویسنده
گروه آموزشی اِستپ هِلپ
گروه آموزشی اِستپ هِلپ عضو تیم استپ هلپ

جامعه مجازی StepHelp مرجع و راهنمای مرحله به مرحله ی تعمیر و نگهداری، نصب و راه اندازی، ساخت و تولید، فراگیری دانش ها و علوم مختلف و… به هدف گسترش دانش فنی فارسی زبانان و کاهش هزینه های گزاف تعمیر و نگهداری انواع لوازم، خدمات رسانی می نماید.
مجموع پست ها: 9 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های شترمرغ
پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
برد جاروبرقی سامسونگ
آشنایی با بُرد های الکترونیکی کنترل سرعت موتور جاروبرقی و اجزای آن
۰ پاسخ
۰ امتیاز
۰ پاسخ
۰ امتیاز
آیا دستگاه سرخ کن ارزش تعمیر دارد؟
آموزش بازکردن و تعمیر دستگاه سرخ کن
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی