پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
مهم ترین بیماری های قارچی بادام زمینی
مهم ترین بیماری های قارچی بادام زمینی

مهم ترین بیماری های قارچی بادام زمینی

تبلیغات
مهم ترین بیماری های قارچی بادام زمینی
در این آموزش به انواع بیماری های قارچی بادام زمینی می پردازیم تا در صورت بروز بیماری های مختلف بتوانید با آن ها به راحتی مقابله کنید و از وارد شدن خسارت زیاد به محصول جلوگیری کنید. با اِستپ هِلپ همراه باشید.

تاریخچه بادام زمینی

بادام زمینی با اسم علمی Arachis Hypogaea گیاهی است بوته ای و یکساله از خانواده نخودیان (لگومینوز) و مخصوص مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر می باشد. اصل و منشاء این گیاه برابر نظر دانشمندان از آمریکا جنوبی بوده که بعد ها به آفریقا برده شد و سپس از آفریقا توسط استعمارگران اروپایی و بردگان سیاه پوست به آمریکای شمالی انتقال پیدا کرده است.

در حال حاضر هندوستان با تولید سالیانه ۵ میلیون تن و چین با تولید معادل ۳/۵ میلیون تن مقام اول و دوم و کشور های ایالات متحده آمریکا و آفریقای جنوبی به ترتیب مقام های سوم و چهارم را دارند (آمار FAO).

در ایران برابر تحقیقات انجام شده اولین بار این گیاه توسط روانشاد استاد پورداود در سال ۱۲۸۹ شمسی از اروپا به ایران وارد گردید. و در همان سال در قطعه زمینی در ناحیه آتشگاه رشت کاشته و از آن تاریخ به بعد بادام به نقاط دیگر استان انتقال یافت. هم اکنون در اراضی اطراف رودخانه سفیدرود (در ناحیه آستانه اشرفیه، کیاشهر، لشت نشاء). آبکنار انزلی و حومه هشتپر کشت آن مرسوم می باشد. همچنین در نواحی پنبه کاری دشت گرگان و دزفول کشت آن مورد توجه قرار گرفته است. در ایران طبق آمار نامه کشاورزی سطح زیر کشت آن بالغ بر ۳۰۰۰ هکتار می باشد.

معرفی مهم ترین عوامل بیماریزای قارچی بادام زمینی در استان گیلان

انواع لکه برگی ها

  • عامل بیماری لکه موجی (Altemaria altemata).
  • عامل بیماری بلایت خاکستری (Pestalotiopsis sp).
  • عامل بیماری سرکوسپوریوز (Cercospora personata).
  • عامل بیماری آنتراکنوز (Colletotrichum gloeosporioides).
  • لکه ارغوانی.

قارچ های عامل پوسیدگی ساقه یا stem rot

  • Sclerotium rolfsii.
  • Cercospora personata.
  • Rhizoctonia Solani.
  • Fusarium Oxysporum.

قارچ های عامل پوسیدگی طوقه و ریشه Crown and root rot

  • Diplodia natalensis
  • Aspergillus niger
  • S. rolfsii
  • R. solani
  • F. solani
  • F. oxysporum

بیماری های قارچی انبار

  • پوسیدگی قهوه ای غلاف و مغز بادام (D. gossypina).
  • کپک سیاه (A. niger).
  • کپک حنائی (A. flavus).
  • کپک نرم آبدار (Rhizopus stolonifer).
  • کپک نرم قهوه ای (Cylindrocarpon sp).

علایم و روش های کنترل بیماری های قارچی در برگ یا لکه برگی ها Leaf spots


بیماری لکه موجی یا بلایت زود هنگام Early Blight بادام زمینی

قارچ عامل بیماری آن Altemaria altemata می باشد که از اواخر خرداد لغایت اواسط مرداد ماه به وضوح در مزارع بادام زمینی استان مشاهده می گردد. در ابتدا روی برگ های جوان نقاط کوچک ظاهر می گردد. نخست قهوه ای تیره و سرانجام به رنگ سیاه در می آید. قطر آن از ۰/۵ - ۲ سانتی متر متغیر است.

در برگ های زیرین و مسن بادام لکه های موجی شکل و به صورت دوایر متحدالمرکز در می آید که در آلودگی شدید تمامی سطح پهنک برگ را فرا گرفته و باعث خشکیدن و ریزش آن می گردد. بار قارچ در مرکز لکه به صورت توده سیاه رنگ قابل رویت است. شدت آلودگی این بیماری در مزارع بادام زمینی استان متوسط می باشد. تصویر زیر علایم بیماری لکه برگی آلترناریالی برگ بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن

مبارزه

  • جمع آوری برگ های آلوده خزان شده و امحاء کامل آن ها.
  • سمپاشی با قارچ کش مانکوزب به نسبت ۲ در هزار به محض مشاهده اولین آلودگی و در صورت نیاز سمپاشی دوم به فاصله ۱۰ - ۱۵ روز تکرار گردد.

بیماری آنتراکنوز Anthracnose یا سوختگی برگ بادام زمینی

میزان خسارت آن متوسط و به طور پراکنده در مزارع بادام زمینی مشاهده می گردد. علائم آن به صورت سوختگی برگ ها از نوک آن شروع شده و در شرایط رطوبتی، بار قارچ به وضوح مشاهده می شود قارچ عامل آن Colletotrichum gloeosporioides بوده که قارچی است دارای چندین میزبان و خسارت آن روی حبوبات بیشتر از بادام زمینی است. مبارزه با آن مانند مبارزه با لکه موجی برگ بادام زمینی می باشد. تصویر زیر علائم بیماری آنتراکتوز یا سوختگی برگ بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن

بیماری سرکوسپوریوز یا Late blight در بادام زمینی

قارچ عامل آن Cercospora personata می باشد که اواخر مرداد در کلیه مزارع بادام زمینی استان مشاهده می گردد. روی برگ و ساقه و جوانه های بادام زمینی خسارت می زند. در آلودگی های شدید سبب خزان برگ ها می گردد. این خزان ممکن است هم زمان با بستن پیله ها در خاک باشد که پیله کوچک و چروکیده شده و ارزش اقتصادی خود را از دست می دهد.

اگر بیماری در آخر فصل خسارت بزند از نظر کمی روی محصول تاثیر چندانی ندارد ولی از نظر کیفی تفاوت فاحشی بین درصد ترکیبات روغن های موجود در پوست و مغز درصد کنجاله آن در بررسی های آزمایشگاهی که بین نمونه های شاهد ( با آلودگی خیلی ضعیف و سالم ) و نمونه هایی با بیش از ۵۰% آلودگی وجود دارد.

مبارزه

  • استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل.
  • اجتناب از مصرف بی رویه کود های ازته.
  • جمع آوری بوته های آلوده سال قبل و امحاء کامل آن ها.
  • ۳-۲ بار سمپاشی با قارچ سیستمیک رورال تی اس از شروع آلودگی به فاصله ۱۰-۱۵ روز.

تصویر زیر علایم بیماری سرکسپوریوز یا سوختگی برگ بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن


علایم و روش های کنترل بیماری های قارچی ساقه، طوقه و ریشه


بیماری پوسیدگی سفید ساقه، طوقه و ریشه معروف به Stem rot

قارچ عامل آن Sclerotium rolfsii می باشد. این بیماری از اواخر مرداد ماه یا اوایل شهریور ماه در مزارع بادام زمینی استان مشاهده می گردد. قارچی است خاکزی و دارای میزبان های زیاد که علاوه بر بادام زمینی به خانواده کدوئیان و حبوبات و چای (خزانه) خسارت می زند.

در ابتدا آلودگی میسیلیوم های سفید رنگ قارچ در پای بوته ها و حتی روی ساقه هایی که تماس با خاک دارند تشکیل و به دنبال آن اسکلروت های ریز که شبیه به دانه میوه انجیر می باشد به میزان فراوان در محل طوقه تشکیل می شود. اسکلروت ها در ابتدا به رنگ طلایی کم رنگ، پس از آن سیاه و تیره می گردند. بیماری توسط همین اسکلروت ها در خاک انتشار می یابد خصوصا اگر در شهریور ماه بارندگی های موسومی داشته باشیم میزان خسارت آن بالاست.

امکان مبارزه شیمیایی بر علیه این بیماری وجود ندارد. ولی بعضی دیگر از قارچ های آنتاگونیست یا شکاری از قبیل تریکودرما و گلیوکاکلادیوم با تلفیقی از دیگر روش ها ( روش زراعی ) در کنترل بیماری موثر است. تصویر زیر علایم بیماری پوسیدگی اسکلروتیومی ساقه و طوقه بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن

بیماری پوسیدگی سیاه طوقه و ریشه Crown and root rot

قارچ عامل آن Aspergillus niger بوده که خسارت آن قتبل توجه می باشد. علایم این بیماری در مزرعه بدین صورت است که بعضی از بوته ها که در حال خشک شدن هستند اگر با دقت در پای بوته نگاه کنیم توده های سیاه رنگ اسپور قارج در محل طوقه بادام می بینیم که به راحتی در قابل تشخیص می باشد.

وقتی که بوته ها را از خاک در می آوریم طوقه حالت رشته رشته به خود می گیرد. این قارچ خاکزی بوده، مبارزه شیمیایی در کنترل این بیماری موثر نیست. بنابراین بایستی از مبارزه تلفیقی یعنی استفاده از قارچ های شکاری و مبارزه زراعی استفاده نماییم. تصویر زیر علایم بیماری پوسیدگی سیاه طوقه و ریشه بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن

بیماری پژمردگی ناگهانی یا Sudden wilt

قارچ عامل آن قارچ خاکزی به نام Fusarium oxysporum که بیماری آوندی می باشد. در مرداد ماه گاهی اوقات در مزارع بادام زمینی، بوته هایی را مشاهده می کنیم که به طور دسته جمعی پژمرده شده اند اگر برشی در محل طوقه روی ساقه ها بدهیم تغییر رنگ آوندی را مشاهده می کنیم این بیماری به صورت لکه ای در مزارع بادام زمینی دیده می شود و به بعضی از محصولات زراعی یکساله دیگر از قبیل حبوبات و کدوئیان هم خسارت می زند.

مبارزه

استفاده از ارقام مقاوم، ضدعفونی بذور بادام قبل از کاشت و استفاده از قارچ های شکاری یا آنتاگونیست در مزارع آلوده از روش های کنترل آن می باشد. تصویر زیر علایم بیماری پژمردگی ناگهانی بوته بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن

بیماری قارچی زخم ساقه و پوسیدگی طوقه

قارچ عامل آن قارچ خاکزی به نام Rhizoctonia Solani می باشد که بیشترین میزبان ها را در بین قارچ ها دارد. این بیماری روی ساقه های بادام زمینی زخم ایجاد کرده، خصوصا اگر ساقه ها با خاک در تماس باشند، که در نتیجه سبب خشک شدن ساقه ها می شود. اگر در مرداد ماه بارندگی داشته باشیم میزان خسارت آن بالاست. این بیماری در حال حاضر در اکثر مزارع بادام زمینی استان شایع بوده و روی بوته هایی که حالت خزنده داشته، خسارت آن شدید می باشد.

مبارزه

ضدعفونی بذور قبل از کاشت قارچ کش های سیستمیک و یا آغشته نمودن بذور با قارچ های آنتاگونیست تریکودرما و گلیوکلادیوم در موقع کاشت. تصویر زیر علایم بیماری زخم ساقه و پوسیدگی طوقه بادام زمینی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن


بیماری قارچی خطرناک شایع در انبارها و آجیل فروشی ها


پوسیدگی حنائی رنگ مغز بادام زمینی

قارچ عامل آن به نام Aspergillus flavus می باشد. روی مغزهای بادام زمینی توده حنائی رنگ اسپور قارچ به سهولت قابل رویت می باشد. با توجه به اینکه این قارچ ممکن است تولید زهرابه ای به نام آفلاتوکسین نماید، نیاز است در آینده روی آن تحقیقات گسترده تری صورت پذیرد.

چون آفلاتوکسین سرطان زا بوده و در دنیا برای اولین بار سرطان زایی آن از بادام زمینی گزارش شده است. شرایط نگهداری بادام زمینی در انبار ها و آجیل فروشی ها بایستی استاندارد باشد. تصویر زیر علایم بیماری کپک حنائی رنگ یا پوسیدگی آسپرژیلوسی را نشان می دهد.

مهم ترین بیماری های قارچ بادام زمینی در استان گیلان و روش های مقدماتی کنترل آن

تبلیغات
برچسب ها
منابع
نویسنده
مروارید اخوان
مروارید اخوان عضو تیم استپ هلپ

دانشجوی رشته نرم افزار در مقطع لیسانس هستم.در بخش ترجمه فعالیت می کنم.
مجموع پست ها: 75 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
مطالب مرتبط
تبلیغات
سایر آموزش های بادام زمینی

پرسش و پاسخ
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
۰ پاسخ
۰ امتیاز
اندروید سیستم ریکاوری
آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
سوالتان را بپرسید
تبلیغات
محصولات آموزشی
فروشگاه