پنل کاربر سبد خرید
ورود / عضویت



ورود
عضویت
بازیابی رمز
ورود / عضویت
۰
پرورش قارچ دکمه ای
تبلیغات
پرورش قارچ دکمه ای
قارچ دارای مزایایی است که باعث شده تولید آن در دنیا و از جمله ایران گسترش زیادی پیدا کند این مزایا عبارتند از:

  • برای پرورش قارچ می توان از مواد زائد کشاورزی مانند کاه، کلش گندم، جو و ... استفاده نمود که این عمل علاوه بر جلوگیری از آلودگی محیط زیست باعث استفاده اقتصادی از این مواد زائد می شود.

  • با توجه به کوتاه بودن دوره پرورش قارچ سریعا به بازدهی اقتصادی رسیده و نیاز به سرمایه گذاری طولانی مدت نیست طول دوره کشت قارچ حداکثر دو ماه می باشد.

  • پرورش قارچ موجب اشتغال زایی بالا و درآمد زایی مناسب برای تولید کنندگان آن می شود.

  • راندمان تولید قارچ نسبت به بقیه محصولات کشاورزی بالا بوده و سرمایه گذاری در این طرح سود بالایی خواهد داشت.

    پرورش قارچ دکمه ای

    ارزش غذایی قارچ خوراکی

    قارچ خوراکی منبع املاح مورد نیاز بدن مانند پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز و فسفر می باشد. قارچ ها به علت داشتن پروتئین زیاد به عنوان تامین کننده پروتئین می باشند و همچنین منبع عالی برای ویتامین های گروه B مانند B1 و B2 هستند.

    خواص دارویی

    خصوصیات دارویی قارچ های خوراکی عبارتند از:

    • تنظیم کننده قند و فشار خون و کاهش دهنده کلسترول خون می باشد.
    • عامل جلوگیری از انسداد عروق در بدن می باشد.
    • باز دارنده التهاب های پوستی است و نیز یک ماده ضد آلرژی محسوب می شود.
    • ضد تومور و تقویت کننده سیستم دفاعی بدن می باشد.

    تولید کمپوست

    هدف از تولید کمپوست ایجاد بستر مناسب و یکنواخت، حاوی خصوصیات لازم جهت رشد و نمو میسیلیوم قارچ مورد نظر و عاری از هرگونه عوامل رقیب باکتریایی، ویروسی و قارچی می باشد. میسیلیوم قارچ قادر به رشد بر روی مواد گیاهی و کود های دامی است که مراحل تجزیه و تخمیر را گذرانده اند. توجه: به رشد رویشی قارچ که به صورت ریسه سفید رنگ ظاهر می شود میسیلیوم گفته می شود. کمپوست لازم برای پرورش قارچ دکمه ای از بقایای گیاهی به اضافه کود مرغی، ازت، ملاس چغندر قند و سنگ گچ با نسبت های مختلف تشکیل شده است در بسیاری از کشورها از جمله ایران برای تهیه کمپوست از کاه و کلش همراه با آب، کود مرغی، کود ازت و سنگ گچ استفاده می شود. هم چنین می توان از منابع تکمیلی نظیر ضایعات صنایع غذایی، ملاس چغندر، ضایعات کارخانه های کنسرو سازی و آبمیوه گیری به عنوان فعال کننده اولیه در تهیه کمپوست استفاده کرد.

    مکان مناسب تهیه کمپوست

    محل تهیه کمپوست باید تمیز و دارای کف بتونی باشد سقف دار بودن فضای کارگاه از نظر حفظ رطوبت و یا جلوگیری از شست و شوی مواد غذایی در موقع بارندگی شدید اهمیت زیادی دارد با توجه به این که آب خارج شده از توده کمپوست حاوی مواد غذایی است لازم است که در مجاور محل کمپوست سازی حوضچه ای جهت جمع آوری و مصرف مجدد آب ایجاد نمود. ضمنا هر مرحله کمپوست سازی حفظ محیط زیست و توجه به سلامت انسان ها ضروری است و محل تهیه کمپوست باید حداقل یک کیلومتر از مناطق مسکونی فاصله داشته باشد.

    آشنایی با فرمول بندی کمپوست

    ۱۰۰۰ کیلوگرم کاه و کلش ۶۰۰ کیلوگرم کود مرغی، ۲۵ کیلوگرم کود اوره، ۱۰۰ کیلوگرم گچ و ۵ کیلوگرم ملاس چغندر: نسبت های بیان شده فرمول مناسبی برای تهیه کمپوست می باشد. با توجه به روند رو به افزایش شرکت های تولید کمپوست دارای تجهیزات و پرسنل مجرب در کشور، واحد های پرورش قارچ نیازی به صرف نیرو و تجهیزات برای تهیه کمپوست ندارند و کمپوست را به صورت آماده و پاستوریزه شده از این شرکت ها خریداری می کنند.

    روش آماده سازی کمپوست

    آماده سازی کمپوست شامل دو مرحله می باشد:

    1. خیساندن مواد
    2. پاستوریزه کردن

    ۱. خیساندن مواد

    الف) خیس کردن کاه و کلش: اولین مرحله در تهیه کمپوست خیس کردن کاه و کلش می باشد. کاه و کلش خشک معمولا آب را به سختی جذب می کند و پس از جذب مقداری آب کم کم نرم شده و ظرفیت جذب بیشتری پیدا می کند. برای خیس کردن کاه و کلش آن را به صورت لایه ای نازک در سطح سوله تهیه کمپوست پهن کرده و آب فراوان روی آن پاشیده می شود به طوری که کاه و کلش کاملا از آب اشباع شود بعد کاه و کلش برگردانده می شود و دوباره آب پاشی می شود تا جایی که آب بیشتری را نتواند جذب کند. رطوبت کاه در این مرحله به ۷۵ درصد می رسد. یک تن کاه برای رسیدن به نقطه اشباع حدود ۵۰۰۰ لیتر نیاز دارد.

    ب) مرحله مخلوط کردن و قالب زنی: بعد از این که کاه و کلش کاملا خیس شده همه مکمل های غذایی به جز سنگ گچ به آن اضافه شده و به خوبی مخلوط می شود سپس آن را به شکل یک توده به هم انباشته می کنیم به طوری که هر قالب کمپوست دارای یک متر ارتفاع و یک متر عرض باشد، طول کمپوست بستگی به مقدار آن دارد این عمل را اصطلاحا قالب زنی می گویند. عمل قالب زنی را می توان با دست یا به کمک قالب های مخصوص یا با استفاده از تراکتور انجام داد قالب کمپوست یابد محکم باشد ولی نباید زیاد به هم فشرده باشد.

    ج) برگرداندن کمپوست: برای بدست آوردن کمپوست مناسب باید درجه حرارت ۷۰ ۷۵ سانتی گراد در کمپوست تامین شود و هم چنین کمپوست باید دارای مواد غذایی کافی برای تولید محصول باشد. در طی مراحل تهیه کمپوست چندین مرتبه عمل به هم زدن قالب ها و قالب زنی مجدد صورت می گیرد.

    ۲. پاستوریزه کردن

    پاستوریزه کردن به منظور از بین بردن جمعیت میکروبی مضر صورت می گیرد. این مرحله بسیار حساس و با اهمیت می باشد که حدودا هشت روز طول می کشد. مخلوط را جهت پاستوریزه کردن به داخل تونل های مخصوصی که دارای کف بتنی و شیب دار است حمل می نمایند. مخلوط ( کمپوست ) را به ارتفاع دو متر داخل تونل ریخته و حرارت داخل تونل را توسط دستگاه های گرم کننده مانند شوفاژ یا دیگ بخار بالا می برند. تا طی مدت ۱۲ ۱۵ ساعت به ۶۰ درجه سانتی گراد برسد و برای مدت ۱۲ ساعت در این دما نگه می دارند. بعد از آن به تدریج درجه حرارت را پایین می آورند به طریقی که هر ۸ ساعت یک درجه کاهش پیدا کند. زمانی که دما به ۵۵ درجه رسید برای مدت ۳ ۴ روز در همان دما جهت آمونیاک گیری نگه داری می کنند. روز هفتم با عمل هوادهی، هوای آلوده و بوی آمونیاک را از سالن پاستوریزه خارج کرده و دما را به ۲۶ درجه می رسانند. پس از پایان این دوره باید از عمق کمپوست نمونه برداری کرد. رطوبت کمپوست باید به اندازه ای باشد که در اثر فشردن از آن آب نچکد و بوی نامطبوعی نداشته باشد.

    خصوصیات کمپوست آماده کشت

    1. بوی شیرین شبیه شبدر تازه برداشت شده را بدهد.
    2. کاه تیره رنگ و به طور یکنواخت قهوه ای شکلاتی باشد.
    3. عاری از تخم حشرات و نماتد باشد.
    4. بوی آمونیاک کاملا از بین رفته باشد.
    5. رطوبت آن بین ۶۷ - ۷۲ درصد باشد. ( فقط انگشتان را مرطوب کند و کف دست نسبتا تمیز باقی بماند )
    6. مقدار ازت آن ۲ - ۲/۳ درصد باشد.

    اسپان: بذر قارچ را اسپان می گویند.

    روش های اسپان زنی ( اضافه کردن بذر به کمپوست )

    مخلوط کردن اسپان با کمپوست را اسپان زنی گویند.

    1. اسپان زنی دو لایه: نیمی از جعبه یا کیسه با کمپوست پر شده و اسپان زنی صورت می گیرد و سپس نیمه دوم کیسه با کمپوست پر می شود.
    2. اسپان زنی سطحی: فقط سطح کمپوست تا عمق ۳ ۵ سانتی متر با اسپان به صورت یکنواخت مخلوط می گردد.
    3. اسپان زنی کامل: مخلوط کردن کمپوست با اسپان به صورت یکنواخت صورت می گیرد.

    میزان اسپان مصرفی

    ۰/۵ - ۰/۷۵ کیلوگرم اسپان برای هر صد کیلو کمپوست استفاده می شود. اسپان زنی بیشتر سبب تولید گرمای بیشتری و در صورت عدم کنترل دما سبب مرگ اسپان می شود. اسپان زنی کمتر باعث کاهش سرعت پنجه دوانی و رشد بیشتر قارچ های رقیب می شود.


    انواع سیستم های کشت قارچ

    ۱. سیستم قفسه ای: ساخت قفسه های که بستر روی آن قرار می گیرد فاصله اولین قفسه تا کف ۲۰ سانتیمتر و این فاصله برای بقیه ی قفسه ها ۵۰ ۶۰ سانتیمتر از یکدیگر می باشد. میزان کمپوست مصرفی ۸۰ ۱۰۰ کیلوگرم در متر مربع به عمق ۱۵ ۲۰ سانتی متر است.

    پرورش قارچ دکمه ای

    ۲. سیستم جعبه ای: در ابعاد مختلف ۱۰۰ ۵۰ ۱۵ سانتی متر و ۶۰ ۴۰ ۱۵ سانتی متر جعبه ها روی یکدیگر و به فاصله کم قرار می گیرند. ( در ایران این سیستم به علت هزینه بر بودن استفاده نمی شود )

    ۳. سیستم کیسه ای: کیسه ها به عمق ۳۰ ۳۷ سانتی متر با کمپوست پر می شود. دو هفته اول اسپان زنی درب کیسه بسته است و در نتیجه امکان ایجاد آلودگی حداقل است.

    پرورش قارچ دکمه ای


    مراحل پرورش قارچ دکمه ای بعد از آماده شدن کمپوست

    ۱. اسپان زنی ( تلقیح کمپوست با اسپان )

    ۲. رشد رویشی میسیلیوم قارچ روی کمپوست ( پنجه دوانی با سفید شدن ):

    دو هفته طول می کشد تا میسیلیوم در تمام کمپوست رشد و گسترش یابد. شرایط محیطی لازم در این مرحله: دمای داخلی کمپوست بین ۲۳ ۲۵ درجه حفظ شود ( دمای محیط ۳ ۴ درجه کمتر از دمای کمپوست می باشد ) و با استفاده از دستگاه رطوبت ساز رطوبت نسبی محیط سالن به ۹۰ درصد برسد می توان با استفاده از رطوبت سنج به مقدار رطوبت سالن پی برد. در این مرحله باید کلیه درب ها و دریچه های تهویه مسدود گردد و از ورود اکسیژن جلوگیری شود. این شرایط تا ۱۴ روز ادامه می یابد تا کمپوست توسط میسیلیوم سفید شود.

    ۳. دادن خاک پوششی پاستوریزه شده بر روی کیسه های سفید شده:

    بعد از ۱۴ روز سطح کمپوست با لایه ای به ضخامت ۳ ۵ سانتی متر از خاک پوششی پوشانده می شود. البته باید دقت نمود که قبل از خاک دهی دمای کمپوست ۴ ۵ درجه کاهش داده شود و سپس خاک دهی انجام شود. سپس یک لایه روزنامه روی سطح کمپوست پهن کرده و بر روی آن آبیاری صورت می گیرد. برای مدت هفت روز و روزی یکبار درب سالن پرورش باز و آبیاری صورت می گیرد و دمای کمپوست باید بین ۲۳ ۲۴ درجه حفظ شود. در این دوره هوای کمتر وارد سالن می شود زیرا در این مرحله مانند مرحله قبل رشد رویشی میسیلیوم را داریم.

    صفات کیفی خاک پوششی:

    • قابلیت نگهداری آب بالایی داشته باشد.
    • دارای تخلخل خوب جهت تهویه مناسب هوا و تبادلات گازی بین کمپوست و محیط باشد.
    • عاری از تخم آفات و حشرات و نماتد ها و عوامل بیماری زا باشد.
    • از عناصر غذایی کمتری در مقایسه با عناصر غذایی کمپوست برخوردار باشد.

    فرمول خاک پوششی: ( خاک پوششی از خاک سطحی مراتع تشکیل شده ) پیت درشت و زبر ۴ قسمت - پودر آهک یک قسمت - ذرات سنگ آهک ۱/۲ قسمت - آب تقریبا ۲ قسمت.

    پاستوریزه کردن خاک پوششی: روش اول: ساعت پاستوریزه کردن در دمای ۶۵ ۷۰ درجه به مدت ۸ ساعت ( خاک را در کیسه های جداگانه ریخته و در سالن پاستوریزاسیون به مدت ۸ ساعت در دمای ۶۵ ۷۰ درجه قرار می دهیم ). روش دوم: ۳ لیتر فرمالین ۲ درصد برای هر متر مکعب خاک پوششی که با پلاستیک پوشانده شده لازم می باشد.

    نکته: یکنواختی خاک پوششی بسیار مهم است عمق کم خاک پوششی سریع تر پر آب شده و در نتیجه به علت خفگی میسیلیوم از رشد آن کاسته می شود میسیلیوم در زمان های متفاوتی از لا به لای خاک پوششی خارج می شود. و در نتیجه منجر به پیدایش نامنظم ته سنجاقی می شود. دادن خاک پوششی سبب افزایش دمای کمپوست می شود به همین دلیل چند ساعت قبل از دادن خاک پوششی دمای محیط را ۳ ۵ درجه کاهش داده تا با افزودن خاک دمای کمپوست افزایش ناگهانی نداشته باشد.

    ۴. رشد رویشی میسیلیوم قارچ روی خاک پوششی ( یک هفته تا ده روز طول می کشد ):

    حداکثر یک هفته بعد از خاک دهی میسیلیوم ( ریسه سفید رنگ ) قارچ در خاک نفوذ می کند پس از پایان این مرحله روزنامه ها را جمع آوری کرده و سطح خاک را خراش می دهیم.

    عملیات خراش دهی خاک پوششی ( رافیلینگ ): عملیات خراش دهی یک هفته بعد از دادن خاک پوششی و برای از بین بردن سله خاک و باز کردن خلل و فرج روی سطح خاک که بسته انجام می شود و سبب گسترش سریع تر میسیلیوم در خاک می شود این عمل با استفاده از چنگک های کوچک یا با دست انجام می شود. زمان خراش دهی موقعی است که ۵۰ درصد از سطح خاک پوششی سفید شده باشد. روز سوم بعد از رافیلینگ، کف سالن را خیس کرده و دستگاه رطوبت ساز را به مدت ۵ روز روشن می کنیم ( ۲ ساعت روشن، ۲ ساعت خاموش ) و آبیاری روی سطح بستر انجام می شود. ( باید برای هر ۵۰۰ عدد کیسه کمپوست ۵۰ ۶۰ لیتر آب مصرف کرد ) نکته: آبیاری سنگین و مستقیم سبب تخریب سطح رویی خاک شده و ایجاد سله نموده و تمام خلل و فرج خاک را می بندد و امکان نفوذ میسیلیوم به درون خاک محدود می شود بنابراین توصیه می شود آبیاری سبک با مه پاش صورت گیرد.

    پرورش قارچ دکمه ای

    پرورش قارچ دکمه ای

    پرورش قارچ دکمه ای

    پرورش قارچ دکمه ای

    ۵. شوک سرمایی و تولید ته سنجاقی:

    تغییر حالت رشد میسیلیوم و ورود آن به مرحله زایشی را مرحله میوه دهی یا پین ذایی یا ته سنجاقی گویند. ( میسیلیوم ها ضخیم شده و به صورت ته سنجاقی در می آیند ) در این مرحله دستگاه رطوبت ساز خاموش و دستگاه هوا ساز روشن می شود و دما به ۱۶ - ۱۸ درجه کاهش داده می شود. این ته سنجاقی ها در ادامه تبدیل به قارچ ریز و در نهایت قارچ کامل می شوند.

    پرورش قارچ دکمه ای پرورش قارچ دکمه ای

    شرایط لازم برای پین زایی با ایجاد ته سنجاقی ها: کاهش دمای محیط و بستر کاشت به ۱۸ درجه سانتی گراد - کاهش غلظت دی اکسید کربن محیط به ۱۰۰۰ ۱۵۰۰ پی پی ام با تهویه اتاق ( در غیر این صورت میسیلیوم به رشد رویشی خود ادامه خواهد داد ) - حفظ رطوبت در حد ۹۰ درصد ( رطوبت نسبی کم سبب کاهش کیفیت قارچ تولیدی و کاهش عملکرد محصول در اثر مرگ ته سنجاقی ها می گردد ) در زمان هوادهی تا پیدایش اولین گره ها آبیاری باید به صورت لیتری انجام شود یعنی برای هر ده کیسه یک لیتر آب مصرف شود. با مشاهده پیرایش گره ها آبیاری قطع می شود زیرا در صورت ادامه آبیاری گره مردگی ایجاد می شود در این هنگام محیط سالن را باید مرطوب نگه داشت تا گره ها بزرگ شده و فلش اول چیده شود و سپس آبیاری در دو مرحله از شبانه روز تکرار گردد.

    ۶. باردهی و تولید کلاهک:

    ( روز ۲۸ ۳۰ ) یک هفته پس از تولید ته سنجاقک ها باردهی و تولید کلاهک صورت می گیرد.

    ۷. برداشت محصول ( به مدت یک ماه طی ۳ ۵ فلاش ):

    در هر دوره کشت معمولا ۳ تا ۵ نوبت محصول برداشت می شود که هر نوبت حدود یک هفته به طول می انجامد در زمان برداشت دما باید بین ۱۶ ۱۸ درجه حفظ شود و همیشه خاک ۷۰ درصد رطوبت داشته باشد و برای تامین این رطوبت باید آبیاری به صورت لیتری توسط کارگر ماهر انجام شود و به محض آن که رشد قارچ به حد کافی رسید ( قطر کلاهک ۶ سانتی متر شد ) و شکل کامل خود را پیدا کرد بایستی قارچ را برداشت کرد در غیر این صورت کلاهک قارچ باز شده و بازار پسندی خود را از دست می دهد و اگر زودتر چیده شود وزن آن سبک بوده و ارزش اقتصادی ندارد. در موقع برداشت باید قارچ را بین انگشتان گرفته و پیچانده تا از کمپوست جدا شود بلافاصله باید پس از برداشت قسمت انتهای پایه را با چاقو تیز قطع کرد سپس قارچ های تمیز را داخل سبد گذاشته و شوک سرمایی داد. برای این منظور قارچ ها را به مدت یک ساعت در سردخانه در دمای ۱ ۵ درجه نگهداری و سپس روانه اتاق بسته بندی کرد. جنس ظرفی که جهت بسته بندی به کار می رود باید از جنس مرغوب و بازار پسند باشد و برچسب مرکز تولید نیز روی آن نصب گردد.

    پرورش قارچ دکمه ای پرورش قارچ دکمه ای

    میزان تولید: میزان تولید بستگی کامل به مدیریت کارگاه تولیدی دارد. در صورتی که کلیه مراحل به نحو احسن انجام شود از هر کیسه کمپوست ۱/۵ ۲ کیلوگرم قارچ به دست می آید یعنی در هر متر مربع ۱۸ ۲۲ کیلوگرم قارچ خواهیم داشت. در طی یک سال می توان ۶ دوره کشت را انجام دهیم که طی این ۶ دوره می توان از هر متر مربع به طور متوسط ۱۵۰ کیلوگرم محصول برداشت کرد.

    ۸. خارج کردن کمپوست و ضد عفونی سالن پرورش قارچ:

    پس از پایان دروه کشت، کمپوست باقی مانده مستقیما به فروش خواهد رسید و سالن پرورش با ماده فرمالین با رساندن دمای سالن به ۷۰ درجه ضدعفونی می شود.

    مشخصات و تجهیزات سالن پرورش قارچ: مهم ترین عامل در سالن پرورش قارچ، کنترل دما ( در مرحله پنجه دوانی و باردهی ) و رطوبت نسبی می باشد. بنابراین عایق بندی دیوارها و سقف فوق العاده مهم است. دیوارها باید حالت ایزوله داشته باشد تا:

    • اتلاف انرژی ( گرما و سرما ) نداشته باشیم.
    • از نوسانات دمایی و به دنبال آن از تولید شبنم جلوگیری شود.
    • اتاق کشت باید کاملا مسدود و بدون کوچک ترین روزنه باشد تا کنترل شرایط اقلیمی اتاق آسان تر گردد.

    برای گرم کردن گلخانه بهترین گزینه استفاده از لوله های آب داغ یا بخار آب داغ است. برای تامین رطوبت مورد نیاز از رطوبت ساز استفاده می شود. برای انجام تهویه از یک فن و لوله های توزیع کننده هوا که در طول گلخانه نصب شده و در دو طرف آن سوراخ هایی به قطر ۵ سانتی متر تعبیه شده است استفاده می شود. نکته: در صورتی که از اتاقک های زیر زمینی برای پرورش قارچ استفاده شود، برای حفاظت از دیوارهای منزل از آسیب رطوبت می توان از پوشش پلاستیکی بر روی دیوارها، سقف و کف اتاق و بستن کلیه درزها و منافذ استفاده نمود.

    بهداشت ساختمان و فضاهای پرورش قارچ خوراکی:

    • واحد های پرورش قارچ خوراکی باید کاملا از واحد های کمپوست سازی مجزا بوده و در صورت نزدیک بودن به یکدیگر، رفت و آمد بین آن ها بایستی در حداقل ممکن و کنترل شده باشد.
    • به منظور جلوگیری از آلودگی با آفات و فاضلاب باید خاک پوششی در فضای خشک و سرپوشیده نگهداری شود.
    • مسیر جریان هوا به سالن های پرورش قارچ باید تمیز نگه داشته شده و عاری از آلودگی و آشغال باشد.
    • ضایعات در محفظه های در بسته نگه داشته شده و هر روز از ساختمان خارج شوند.
    • دستشویی ها و سرویس بهداشتی باید خارج از فضای سالن پرورش و به فاصله مناسب ساخته شود.

    بهداشت فردی کارکنان:

    • کارگران باید دارای لباس کار مخصوص باشند.
    • از پوشیدن کفش و دمپایی های جلو باز و پیراهن های بدون آستین خودداری نمایند.
    • کارگران باید پس از هر بار خروج از محیط کار و یا استفاده از سرویس بهداشتی، دست ها را بشویند.
    • کارگرانی که دارای بیماری های عفونی مانند اسهال، تب، یرقان و جراحت هستند باید از تماس با قارچ خوراکی خودداری نمایند.

    موارد فنی قبل از ساخت واحد پرورش قارچ خوراکی: سالن های پرورش قارچ در ایران معمولا به صورت شمالی جنوبی ساخته می شوند و دریچه های خروجی سالن پرورش باید عمود بر جهت وزش باد ساخته شود و به منظور جلوگیری از ورود آلودگی های خارجی باید از فیلتر استفاده نمود.

    موارد فنی در حین ساخت واحد پرورش قارچ: سالن پرورش قارچ باید دارای کف تراز شده و فاقد پله باشد و به ویژه محل استقرار طبقه بندی ها در سالن بایستی صاف و فاقد شیب باشد. سالن پرورش قارچ باید دارای دو ویژگی باشد. اول این که عایق بوده و از تبادل حرارت و رطوبت درون سالن یا بیرون جلوگیری کند. دوم آن که هوابند باشد یعنی به جز دریچه خروجی هوا، از هیچ نقطه دیگری هوا خارج نشود.

    پرورش قارچ دکمه ای


    بیماری های قارچ:

    مهم ترین روش برای جلوگیری از ایجاد بیماری رعایت بهداشت و جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا به داخل سالن می باشد. شست و شو و ضدعفونی وسایل - استفاده کارگران از روپوش - استفاده از دستکش یکبار مصرف - استفاده از خاک پوششی ضدعفونی شده و فاقد اسپور عوامل بیماری زا و نماتد ها از عوامل پیشگیری از ایجاد بیماری هستند. بیماری ها را می توان با توجه به عامل به وجود آورنده در سه گروه قرار داد:

    1. بیماری های قارچی
    2. باکتریایی
    3. ویروسی

    بیماری حباب تر:

    محل زندگی عامل این بیماری در خاک است و از طریق اسپور انتقال می یابد. تولید قارچ های ناقص الخلقه با ساقه های متورم و کلاهک کم رشد از نشانه های بیماری است.

    منابع آلودگی: خاک پوششی آلوده، هوا، حشرات، ضایعات کمپوست، وسایل و تجهیزات آلوده.

    مبارزه: رعایت کامل بهداشت، استفاده از فیلتر در کانال های ورودی هوا، پاستوریزاسیون کامل خاک پوششی.

    پرورش قارچ دکمه ای


    بیماری جوش خشک:

    عامل این بیماری ورتیسیلیوم است علائم آن ابتدا نقاط آب سوخته روی کلاهک و در مراحل اولیه باعث بد شکلی کلاهک شده و بازار پسندی را کاهش می دهد و در مراحل پیشرفته کلاهک چرمی و چروکیده می شود.

    منابع اصلی آلودگی: بقایای کمپوست باقی مانده - اسپور موجود در فضای سالن - دمای بالای سالن بیش از ۲۸ درجه سانتی گراد.

    مبارزه: برای مبارزه با این بیماری قارچ آلوده را چیده و نابود می کنیم و دما را تا ۱۴ درجه سانتی گراد کاهش می دهیم.


    بیماری دنبلان کاذب:

    این بیماری رقیب قارچ خوراکی است. میسیلیوم آن به صورت توده پنبه است که بعد زرد شده و بوی کلر می دهد و حالت چروکیده و مغز مانند می شود و با خاک پوششی منتقل می شود.

    مبارزه: مهم ترین راه مبارزه با این بیماری پیشگیری از بیماری است.


    بیماری تار عنکبوتی یا سفیدک:

    عامل بیماری بر روی کلاهک قارچ و خاک رشد کرده مثل تار عنکبوت است که سبب نابودی قارچ می شود.

    منابع اصلی آلودگی: کارگران - آب - حشرات ( مگس و پشه ) - خاک پوششی.

    مبارزه: ضدعفونی با فرمالین ۵ درصد جلوگیری از ورود عامل بیماری تنظیم شرایط محیط مثل رطوبت و دما.

    پرورش قارچ دکمه ای


    بیماری کپک سبز زیتونی:

    بعد از کاشت، میسیلیوم خاکستری لطیفی در بستر ظاهر می شود بعد از دو هفته قارچ ریز زیتونی در سطح کشت مشاهده می شود و بوی نا مطبوعی دارد. در کود هایی که در درجه حرارت بالا تخمیر شده و درجه حرارت تعریق بیش از ۶۳ درجه باشد رشد می کند. مبارزه: در زمان تعریق نباید دما زیاد بالا باشد. بهترین روش جلوگیری از پیشرفت بیماری کنترل دما در زمان تعریق می باشد. به نحوی که دما در زمان تعریق افزایش چشمگیری نداشته باشد.

    پرورش قارچ دکمه ای

    تصویر زیر نمای خارجی سالن های پرورش قارچ را نشان می دهد.

    پرورش قارچ دکمه ای

    تبلیغات
    برچسب ها
    منابع
    نویسنده
    رویا ولی پور
    رویا ولی پور

    نا مشخص
    مجموع پست ها: 16 مجموع سوالات: 0 مجموع پاسخ ها: 0
    مطالب مرتبط
    تبلیغات
    سایر آموزش های کشاورزی
    پرسش و پاسخ
    ۰ پاسخ
    ۰ امتیاز
    اندروید سیستم ریکاوری
    آموزش تصویری ریست فکتوری تبلت های لنوو Lenovo A7-40, A7-50
    سوالتان را بپرسید
    تبلیغات
    محصولات آموزشی
    فروشگاه